Zemřel člen hvězdného týmu, podlehl infarktu. Šampion a drak, truchlí fotbalové kluby

V 57 letech zemřel na infarkt hvězdný fotbalista a bývalý belgický reprezentant Stephane Demol. V roce 1990 byl zařazen do hvězdného týmu vedle legend jako Peter Shilton nebo Marco van Basten. Reprezentaci v minulosti pomohl na šampionátu překonat hráče z Ruska, během své kariéry oblékl dresy řady známých klubů. Zpráva o jeho skonu šokovala.

Bývalý obránce klubů Anderlechtu či Standardu Liege zemřel ve čtvrtek po infarktu, uvádí web The Sun. Do paměti fanoušků se Demol zapsal zejména vstřeleným gólem na mistrovství světa ve fotbale v roce 1986, kdy Belgie porazila hráče Ruska za stavu 4:3. Její cesta však skončila v semifinále, kdy „Rudí ďáblové“ podlehli Argentině – v týmu s legendárním Diegem Maradonou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Trefa přesně na střed. Fanoušek San José zaskočil svět nečekaným zásahem

V roce 1990 byl zařazen do hvězdného týmu vedle legend jako Peter Shilton nebo Marco van Basten. Střední obránce hrál také za Bolognu, Porto a Toulouse a za kluby v Řecku a Švýcarsku, píše web sportstar.com.

Demol ve své kariéře stanul v národním dresu Belgie i proti výběru Československa, a to v obou zápasech v rámci kvalifikace o postup na MS 1990. V prvním případě skončil souboj hraný v Bratislavě bezbrankovou remízou, v Bruselu se pak z výhry 2:1 radovali Belgičané. V československé sestavě u toho byli hráči jako Ivan Hašek, Jozef Chovanec, František Straka či Michal Bílek.

S Anderlechtem získal tři ligové tituly a v Portu korunu v Primeira Lize. „Stephane Demol u nás zahájil svou bohatou fotbalovou kariéru. Bývalý Rudý ďábel opustil tento svět ve věku 57 let. Bude nám chybět – odpočívej v pokoji, Stephane,“ napsal „jeho“ klub.

„Byl to obránce, který měl v sobě i góly. Šampion, drak a jeden z nás. Sbohem, Stephane. Upřímnou soustrast jeho přátelům a rodině,“ napsalo Porto. Rodák z Bruselu byl 38krát kapitánem a v Belgii posléze působil jako asistent manažera. Mimo jiné trénoval kluby v Belgii, Řecku, na Kypru, v Thajsku a Saúdské Arábii, připomíná web Brussels Times. Své poslední manažerské působiště, saúdský celek Hajer, opustil před sedmi lety.

Tagy:
Diego Maradona smrt Řecko infarkt fotbalista Belgie fotbalový klub sport Rusko Marco van Basten kondolence RSC Anderlecht Mistrovství světa ve fotbale Stéphane Demol Peter Shilton