Zemřel „Divoký muž rock and rollu“. Slavný hudebník šokoval svým zjevem a inspiroval Beatles

Hudební svět zasáhla smutná zpráva. Ve věku 90 let zemřel legendární zpěvák Wee Willie Harris. „Divoký muž rock and rollu“, jak se hudebníkovi přezdívalo, byl svého času inspirací i pro slavné Beatles.

Harrisovu smrt potvrdila pro britský deník The Sun jeho manželka Sheila. „Byl to skvělý muž a manžel,“ uvedla. Smrt legendárního zpěváka zasáhla i jeho kolegy z branže. „Bude všem moc scházet. Inspiroval tolik lidí včetně Paula McCartneyho. Byl absolutně senzační,“ uvedla další hudební ikona Dusty Springfieldová. V podobném duchu se vyjádřil i jeho bývalý parťák z kapely Tony Thorpe.

Harris si začal hudbou přivydělávat coby pracovník londýnské pekárny. Poté vystupoval jako zpěvák po různých barech. Zlom zřejmě nastal v momentě, kdy ho jeden z televizních producentů vybral v roce 1957 do pořadu BBC Six-Five Special. Svým neotřelým vystoupením okamžitě vzbudil pozornost, v médiích se dokonce psalo o „dekadenci náctiletých“. Nicméně ještě téhož roku Willie, pravým jménem Charles William Harris, debutoval singlem „Rockin' At the 2 I's“.

Postupem času se Harris stával stále populárnějším. A to nejen díky zpěvu, ale i neutuchající energii na vystoupeních a také svému zjevu. Často si zdobil hlavu na nejrůznější způsoby — včetně zelené, oranžové či růžové barvy. To vše doplňoval provokativním oblečením.

Když v roce 1958 vystupoval v Liverpoolu, ve frontě na jeho autogram stáli i Paul McCartney a John Lennon. První jmenovaný se o tomto okamžiku dokonce zmínil i ve své biografii, připomíná web Daily Mail.

Sorry to hear of the death of Wee Will Harris on the 27th April. Back in 1966 Wee Willie recorded this song and had the...

Posted by Dusty Springfield on Friday, April 28, 2023

Následující desetiletí účinkoval Harris v nespočtu televizních pořadů i živých vystoupeních. Za svoji kariéru vydal celkem pět alb, z nichž to poslední „I Go Ape – Rockin' With Wee Willie Harris“ vyšlo v roce 2018.

Tagy: