Zemřela hvězda Broadwaye: Ve 48 letech podlehla vzácné rakovině, hrála i ve známém seriálu

Broadway přišla o jednoho ze svých nejvýraznějších talentů. Gavin Creel, oceněný Tony Award a známý svými výkony v muzikálech jako Hello, Dolly! a Servírka, zemřel v pondělí ve věku 48 let. Herec, který si zahrál i například v seriálu American Horror Story, podlehl vzácné formě rakoviny, která mu byla diagnostikována teprve před několika měsíci. Zpravodajství CNN to potvrdil Creelův manažer Matt Polk.

Creel zemřel v pondělí ve svém domě na Manhattanu. „Jako oceňovaná broadwayská hvězda vnášel do svých rolí na jevišti nezkrotný elán, vášeň a bezmeznou energii. Mimo jeviště se zase věnoval prosazování zájmů LGBTQ+ komunity,“ stálo podle CNN v nekrologu.

ČTĚTE TAKÉ: Zpěvák Gott vydělává i po smrti. Dědicové, o kterých sám rozhodl, dostávají miliony

Creelovi byla v červenci 2024 diagnostikována vzácná forma sarkomu (nádor, pozn. red.), což vedlo k rychlému zhoršení jeho zdravotního stavu. Přestože se léčil na specializované klinice v New Yorku, nemoc postupovala agresivně.

Creel debutoval na Broadwayi v roce 2002 v muzikálu Správná dívka, kde ztvárnil roli Jimmyho Smithe, což mu vyneslo první nominaci na Tony Award. Od té doby zářil v mnoha dalších úspěšných produkcích, včetně VlasůShe Loves Me a The Book of Mormon. Jeho výkon v roli Cornelia Hackla v obnoveném Hello, Dolly! po boku Bette Midlerové mu v roce 2017 přinesl Tony Award a několik dalších ocenění​.

Účinkoval ale také v televizi, blýskl se například v populárním seriálu American Horror Story či filmech Eloise v hotelu Plaza či Eloise a Vánoce.

Vzpomínky kolegů

Smrt Gavina Creela zasáhla jeho blízké i divadelní komunitu. Jeho kolega Andrew Rannells na Instagramu napsal, že Creel byl jeho „spřízněnou duší“ a přítelem. „Všichni se do něj okamžitě zamilovali,“ vzpomínal Rannells​.

Herečka Hannah Waddinghamová v pondělí na svém Instagramu rovněž poznamenala, že ji zpráva o Creelově úmrtí „naprosto šokovala“. „Mám teď tak bolavé srdce, můj příteli. Jsem tak smutná, že si odešel tak brzy. Dokud budu dýchat, tak na tebe nezapomenu,“ napsala.

Na Creelovu počest rodina žádá, aby lidé místo květin věnovali dary organizaci Broadway Cares/Equity Fights AIDS, která byla Gavinu Creelovi obzvlášť blízká​, podotkl magazín EW.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zrádci „zavraždili“ první oběť. Neskutečný zážitek a skvělá jízda, popsal vyřazený Jiří

Tagy:
smrt USA Showtime Broadway rakovina kultura Gavin Creel