Sportovní svět truchlí: Zemřel legendární baseballista Mays, získal 12 Zlatých rukavic

Americká baseballová Síň slávy přišla v úterý o legendárního hráče z padesátých let Willieho Mayse. Jeho syn uvedl, že odešel pokojně mezi svými milovanými ve věku 93 let. Během kariéry vynikal v házení, běhu i hře v poli. Měl na kontě 660 homerunů, díky čemuž svého času vedl historické tabulky, píše CNN.

Legendární americký baseballista Willie Mays zemřel po dlouholeté úspěšné kariéře. O jeho smrti informoval tým San Francisco Giants na svém profilu na sociální síti X. Maysův syn uvedl, že odešel pokojně a mezi svými milovanými. „Chci vám všem z hloubi zlomeného srdce poděkovat za lásku, kterou jste mu po celá léta projevovali. Byli jste jeho životní krví,“ cituje ho zpravodajský web CNN.

ČTĚTE TAKÉ: Drama se smutným koncem. Češi na Euru podlehli Portugalsku 1:2, rozhodlo se až v nastavení

Slavný baseballista vynikal podle expertů v silových i technických odpalech, ve hře v poli, házení i běhu. Hráči, který dominoval v poli i na pálce, se v Národní lize podařilo získat celkem 12 Zlatých rukavic, píše  web San Francisco Chronicle.

Mays svého času vedl i statistiky Národní ligy v počtu homerunů. Během třiadvaceti prvoligových sezón jich odpálil za New York a San Francisco Giants neuvěřitelných 660, což později překonal Babe Ruth. Mays si vedl skvěle i v počtu krádeží met a sluggingu (celkový počet met, které hráč zaznamená na jeden odpálený úder). Na jeho počest odhalili i bronzovou sochu, která již přes dvě desetiletí vítá fanoušky před parkem Oracle.

Jeden z nejpamátnějších momentů si připsal v roce 1954 v zápase mezi New York Giants a Cleveland Indians, kdy se mu podařilo v předposlední směně chytit míček po protivníkově odpalu po sprintu za zády.

Mays se stal inspirací pro řadu hráčů a fanoušků. Ve čtvrtek mu měla být udělena pocta na zápase Major League Baseball. Z akce se však musel již dříve omluvit s tím, že se nebude moci zúčastnit a zápas bude sledovat pouze v televizi.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jako bychom koukali na Titanic. Dojalo nás to k slzám, vzpomíná Martínek na nástup Vémoly

Tagy:
smrt New York baseball sport New York Giants Willie Mays San Francisco Giants