Zemřel legendární český skladatel. Proslavil se hudbou k pohádkám a filmům

Ve věku nedožitých 79 let zemřel 2. června hudební skladatel Jaromír Vogel. Za Vogel Music Agency informaci potvrdil Martin Kolínský. Vogel byl skladatelem hudby k řadě filmů, televizních inscenací, divadelních her, pohádek, melodramů a muzikálů. Vedle toho komponoval také ve stylu židovské hudby.

Jaromír Vogel v 60. letech založil čtyřicetičlennou rockovou kapelu Heaven's Angels, která spojovala beatovou skupinu se symfonickým orchestrem. Pro svůj druhý soubor o 75 členech Ala Bohemica nejprve upravoval renesanční hudbu, později začal komponovat svou vlastní ve stylu, který nazval Inspirenes (inspirováno renesancí).

Drazí přátelé, náš milovaný tatínek nás dnes opustil. Děkuji vám všem, že jste na něj mysleli a modlili se s námi! Bude nám všem strašně chybět 😢 Kdo jste ho znali, věnujte mu tichou vzpomínku.

Posted by Marketa Loman Vogelova on Thursday, June 2, 2022

V posledních letech se věnoval zejména vážné hudbě inspirované biblickou tematikou a klezmerem, tedy světskou židovskou hudbou. Na objednávku Pražské židovské obce napsal například Juditinu píseň, která zazněla u příležitosti znovuotevření Pinkasovy synagogy. V 90. letech založil orchestr Šarbilach, jehož repertoár byl sestavený převážně z jeho autorské hudby v židovském stylu, ale také z úprav lidových židovských melodií.

V roce 2006 měla premiéru Vogelova mše Missa Ecumenica v provedení Českého symfonického orchestru. Dílo v hebrejštině a češtině spojilo latinské a pravoslavné liturgické texty, inspirované žalmy, gospelem, instrumentální a etnickou hudbou.

Během deseti ročníků mezinárodního festivalu židovské hudby Mazif, který založila a pořádala jeho manželka Blanka Vogelová, se každoročně uskutečnila jedna premiéra jeho nově napsané symfonie.

V roce 2018 to byla skladba Opus pro Franze Kafku, v níž byla symfonicky ztvárněná spisovatelova literární díla Zámek, Proces a Proměna. Dalšími tématy těchto Vogelových děl byl například britský zachránce převážně židovských dětí Nicolas Winton, spisovatel Arnošt Lustig nebo výročí státu Izrael.

Tagy: