Zemřel nejstarší člověk na světě. Japonka se dožila 119 let, překonala i rakovinu

Zemřel nejstarší člověk na světě. Japonce z města Fukuoka na jihozápadě země bylo 119 let. Agentura Kjódó v pondělí s odkazem na místní úřady informovala, že žena zemřela 19. dubna.

Kane Tanakaová se narodila 2. ledna 1903, tedy téhož roku, kdy bratři Wilbur a Orville Wrightovi podnikli první úspěšný let motorového letadla, a rok před vypuknutím rusko-japonské války, kterou v letech 1904 až 1905 svedlo carské Rusko s Japonským císařstvím o nadvládu nad Mandžuskem a Korejským poloostrovem.

V 19 letech se provdala a posléze porodila čtyři děti, páté s manželem adoptovali. Když její muž a nejstarší syn odešli bojovat do druhé čínsko-japonské války, která začala v roce 1937, provozovala rodinný obchod s nudlemi. Za svého života prodělala několik operací včetně zákroku kvůli rakovině tlustého střeva.

V roce 2019 byla Tanakaová ve svých 116 letech uznána Guinnessovou knihou rekordů jako nejstarší osoba na světě. Následující rok se věku 117 let a 261 dní stala nejstarším člověkem v japonských dějinách, jehož staří lze ověřit.

Japonci dominují seznamu nejstarších lidí

Japonci jsou známi dlouhověkostí a dominují seznamu nejstarších lidí světa. I když i mezi Japonci přibývá vlivem změn jídelníčku obézních lidí, stále je jich spíš méně. V japonské kuchyni převládají ryby, rýže, zelenina a další nízkotučné potraviny. V zemi se pěstuje úcta ke stáří, lidé si zachovávají aktivitu a cítí se být užiteční, i když překročí osmdesátku. Stárnutí japonské populace ale společně s klesající porodností zvyšuje rovněž obavy z nedostatku pracovních sil.

Jako nejdéle žijící člověk v dějinách je v Guinnessově knize rekordů vedena Francouzka Jeanne Calmentová, která zemřela v roce 1997 ve věku 122 let.

Tagy: