Zemřel poslední velký boss sicilské mafie. Spravedlnosti se vyhýbal téměř do konce života

Mafianskeho bosse zatkla policie. (16. 1. 2023)

Smrt posledního mafiánského bosse

V italské nemocnici zemřel vězněný mafiánský boss Matteo Messina Denaro, informovala agentura ANSA. Jednašedesátiletý šéf sicilské mafie Cosa Nostra trpěl rakovinou. Spravedlnosti unikal 30 let, kdy dokonce patřil mezi deset nejhledanějších zločinců světa. Policisté jej dopadli až na začátku letošního roku.

Messinu Denara teprve v lednu dopadla policie poté, co tři desetiletí unikal spravedlnosti. Zatčen byl během toho, když směřoval na jednu z nejprestižnějších palermských klinik, kde se měl podrobit chemoterapii.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vražda mačetou, šroubovák v krku i „terorismus“ s paličkou. Připomeňte si nejhorší školní útoky

Podle dostupných informací se Denaro po svém zatčení léčil ve vězeňské nemocnici v L’Aquile ve střední části Itálie. Už v noci na sobotu se objevily informace, že mafiánský boss je v kómatu. Lékaři mu nedávali žádnou naději a odpojili ho od umělé výživy.

Italský tisk označuje Messinu Denara za posledního velkého bosse sicilské mafie. Vedení Cosa Nostry převzal poté, co byli zatčeni její předchozí šéfové Bernardo Provenzano v roce 2006 a Salvatore Lo Piccolo o rok později.

Před justicí se Messina Denaro skrýval od roku 1993. K doživotí byl odsouzen kvůli bombovým útokům v roce 1993 ve Florencii, Římě a Miláně, při kterých zemřelo deset lidí, a za podíl na vraždách dvou známých soudců Giovanniho Falconeho a Paola Borsellina v roce 1992. Prokurátoři ho obžalovali i v souvislosti s mnoha dalšími vraždami, které se připisují italské mafii. Do svého dopadení patřil mezi deset nejhledanějších zločinců světa.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Válečný akt, zlobí se Itálie. Ostrov Lampedusa zaplnily desetitisíce migrantů

Tagy: