Zemřel první ukrajinský prezident. Podepsal konec Sovětského svazu, vedl skupinu pro Donbas

Ve věku 88 let v úterý po dlouhé nemoci zemřel první ukrajinský prezident Leonid Kravčuk, informovala agentura Ukrajinski Novyny s odvoláním na zdroj blízký Kravčukově rodině.

Kravčuk zastával funkci prezidenta v letech 1991 až 1994. V prosinci 1991 byl společně s prezidentem Ruska Borisem Jelcinem a předsedou Nejvyšší rady Běloruska a posléze prvním lídrem nezávislého Běloruska Stanislavem Šuškevičem u podpisu takzvané bělověžské dohody, která po 69 letech ukončila existenci Sovětského svazu.

V červenci 2020 vedl Leonid Kravčuk ukrajinskou delegaci v Třístranné kontaktní skupině pro Donbas, oblast na východní Ukrajině, která je od roku 2014 předmětem ukrajinsko-ruských sporů a kde nyní probíhají tvrdé boje. Na této pozici vystřídal druhého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu, uvedla agentura Unian.

V červnu roku 2021 média psala, že se Kravčukův zdravotní stav zhoršil. Posléze přišla informace, že podstoupil operaci srdce. Po tomto výkonu byl na jednotce intenzivní péče a připojen na plicní ventilátor. Po operaci se bývalý prezident zotavoval v Německu. Nedávno pak média psala, že jeho stav se opět zhoršil, uvedla agentura Unian. Osmaosmdesáté narozeniny Kravčuk oslavil v lednu.

Minulý týden zemřel ve věku 87 let také první lídr nezávislého Běloruska a signatář bělověžské dohody Stanislav Šuškevič.

Tagy: