Zemřel „Putinův gerontolog“. Prezidentovi chtěl prodloužit život, sliboval aspoň 100 let

Jeden z předních ruských gerontologů, člen ruské akademie věd Vladimir Chavinson zemřel ve věku 77 let, uvedl na svém ruskojazyčném webu list The Moscow Times s odvoláním na sdělení petrohradského gubernátora. Vědec, kterého média označovala za „osobního gerontologa“ prezidenta Vladimira Putina, se zabýval problémy stárnutí a prodloužení aktivního života. Lidský organismus měl podle něj se správnou péčí potenciál fungování alespoň po 100 let. Usiloval o prodloužení života státních představitelů.

Patentovaných měl 13 léků a 64 doplňků stravy na základě peptidů, tedy chemických sloučenin organického původu, tvořených aminokyselinami.

Putin jej v roce 2017 vyznamenal státním řádem za zvláštní zásluhy v medicíně. Tehdy Chavinson – s odvoláním na bibli a na Guinnessovu knihu rekordů – vysvětloval petrohradskému portálu Fontanka, že lidský organismus je s to dožít se 120 let a rozhodně minimálně sta let. „Francouzka Jeanne Calmentová se dožila 122 let a Ruska Varvara Semenjakovová 117 let, takže 100 let je minimum,“ tvrdil vědec.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Švédsku hrozí válka, připravte se, vyzval ministr občany. Zmínil ruskou invazi na Ukrajinu

„Za dob Sovětského svazu jsme začali s výzkumem, patnáct let jsme lidem dvakrát ročně podávali léky, což vedlo ke zvýšeným funkcím jejich organismu. Některým účastníkům experimentu je dnes přes 90 let. Nevíme, kdo přežije koho – jestli my, strůjci výzkumu přežijeme jeho účastníky, nebo oni nás,“ uvedl.

Lékař ve vzpomínaném interview sliboval Putinovi dalších „přinejmenším 20 let“ aktivního života a označoval jej za „vzor“ s „vynikajícím potenciálem“. Medicína podle něj měla pomoci prodloužit život státních představitelů, protože podle Chavinsonova tvrzení nikdo není schopen nahradit zkušeného vůdce.

Chavinson se pomocí peptidů snažil též zachraňovat zdraví likvidátorů havárie v Černobylské jaderné elektrárně. „Pomáhal také lidem postiženým zemětřesením v Arménii v roce 1988 a dalším 112 milionům lidí po celém světě,“ napsal petrohradský gubernátor Oleg Ergašev v nekrologu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hlásná trouba Ruska. Pekarová odsoudila Schillerovou za slova o válce, ostře se pohádaly

Tagy: