Švédsku hrozí válka, připravte se, vyzval ministr občany. Zmínil ruskou invazi na Ukrajinu

Švédsko se může ocitnout ve válce, prohlásil tamější ministr obrany Carl-Oskar Bohlin v projevu na bezpečnostní konferenci Společnost a obrana. Přímo varoval před Ruskem a jeho invazí na Ukrajinu. Současně vyzdvihl připravenost Kyjeva na válku. Vyzval Švédy, aby se začali na potenciální konflikt připravovat, a tvrdil, že u Ukrajinců by hledal inspiraci.

„Ve Švédsku by mohla být válka,“ pronesl na konferenci Bohlin. Jeho projev na svém webu zveřejnila i švédská vláda. Šéf tamějšího resortu obrany poznamenal, že nechce děsit veřejnost, ale zároveň je nutné si uvědomit, jak kritická situace ve světě je. Svůj projev posléze stočil na ruskou invazi na Ukrajinu, která se agresi brání už téměř dva roky.

Ukrajinci zdemolovali Rusům obávaný raketomet, více ve videu:

„(Vladimir) Putin nechápal, že v roce 2014 kopl do dveří každého Ukrajince. Když došlo na plnohodnotnou invazi v únoru 2022, ukrajinský národ už měl – individuálně i společně – připravenou odpověď: ‚Jsme národ a společnost, která se proti této válce postaví na odpor,‘“ řekl dále Bohlin s odkazem na ruského prezidenta a jeho neuznávanou anexi ukrajinského poloostrova Krym.

Podle ministra obrany by na válku neměli být připraveni pouze vojáci. Zmínil třeba záchranáře, zastupitele a představitele měst či obcí, ale také zaměstnance. Ti by podle jeho slov měli tlačit na svého zaměstnavatele, aby připravil plán na válečnou organizaci podniku v případě, že konflikt skutečně nastane.

Myslel ale i na běžné občany. „Postarali jste se o přípravu své domácnosti? A zvážili jste, zda se nepřipojit k dobrovolnické obraně?“ tázal se ve svém projevu Bohlin. Kromě toho apeloval na vládu, aby ve věcech války a v přípravě na ni postupovala podstatně rychleji než doposud.

Ministr zmínil, že se pro švédské občany otevře více možností, jak se například naučit první pomoc a další činnosti spjaté s mimořádnými situacemi.

„Svět stojí tváří v tvář bezpečnostní situaci s většími riziky, než jaké tu byly od 2. světové války. Stojíme za Ukrajinou společně s našimi spojenci a podle mezinárodního práva,“ pokračoval Bohlin.

Švédsko na rozdíl od svých sousedů Norska a Finska nemá přímou hranici s Ruskem. Má však rozsáhlý přístup k Baltskému moři, kde se s ruskými loděmi může potkat. Stockholm patří už od začátku války mezi podporovatele Ukrajiny.

Tagy:
válka Vladimir Putin armáda Švédsko Ukrajina vláda Rusko aktivní zálohy ruská invaze na Ukrajinu Carl-Oskar Bohlin