Zemřel 17letý Matěj. Po nepovedené operaci krčních mandlí zůstal na dlouhé roky v kómatu

Influencerka zemřela krátce po operaci. (Ilustrační foto)

Zemřel chlapec, který po nepovedené operaci krčních mandlí zůstal na dlouhé roky v kómatu

Sedmnáctiletý Matěj Kocián, který v roce 2010 podstoupil operaci krčních mandlí a kvůli následným komplikacím zůstal odkázaný na nepřetržitou péči rodiny, minulý týden zemřel. Informoval o tom web iDnes.cz.

„Přátelé, dnes máme pro vás smutnou zprávu. Dne 15. 8. 2024 přešel náš milovaný syn Matěj Kocián přes duhový most na druhý břeh. Děkujeme vám všem, kteří jste ho jakýmkoli způsobem podporovali a pomáhali mu na jeho cestě na Zemi,“ napsala v úterý rodina prostřednictvím facebookové stránky Pro Matěje.

Přátelé, dnes máme pro vás smutnou zprávu 😥 Dne 15.8.2024 přešel náš milovaný syn, Matěj Kocián ❤️🖤 přes duhový most,...

Posted by Pro Matěje on Tuesday, August 20, 2024

Rodina zároveň zveřejnila smuteční prohlášení, v němž uvedla, že „rozloučení s drahým zesnulým se konalo v úzkém rodinném kruhu“.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Léčím se s rakovinou, odhalila populární moderátorka BBC. Fanouškům poslala naléhavý vzkaz

Když bylo Matějovi tři a půl roku, podstoupil v dubnu roku 2010 operaci krčních mandlí, informoval web iDnes.cz. Následně ale musel na další zákrok a nastalo opakované krvácení, které vedlo k zástavě srdce a poškození mozku. Matěj tak zůstal odkázaný na pomoc rodiny.

Podle právního zástupce rodiny Lukáše Prudila se tehdy nemocnice v tomto případu dopustila řady chyb. Matěj údajně nebyl po operaci umístěn na jednotce intenzivní péče, nýbrž na běžném pokoji, kde nefungovala tísňová signalizace. Dodal, že personál také postupoval pomalu. Kvůli tomu chlapec utrpěl nevratné postižení a byl ve vegetativním stavu.

Fakultní nemocnice Brno, kde byla operace provedena, se zodpovídala před soudem. V roce 2016 jí bylo nařízeno zaplatit odškodné ve výši 10,5 milionu korun, přestože rodina požadovala téměř dvojnásobnou částku. Obě strany se odvolaly, později ale došlo k mimosoudnímu vyrovnání.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Lukáš po banálním zákroku málem přišel o život. Mladý otec z Orlové bojuje s lékaři i úřady

Tagy:
zdraví rodina Fakultní nemocnice Brno smrt a umírání Matěj Kocián