Lukáš po banálním zákroku málem přišel o život. Mladý otec z Orlové bojuje s lékaři i úřady

Muž chodí jen za pomoci berlí.

Muž z Orlové málem přišel o nohu

Po částečném stržení nehtu z palce Lukáš Kozel z Orlové bojoval nejprve o nohu, poté dokonce o život. Že něco není v pořádku si uvědomil už první lednový týden, kdy ho začala trápit horečka vysoká 41,8 stupně. Lékař z nemocnice v Orlové ho vyšetřil, ale jeho problémy nepřestávaly. „Ta bolest byla ukrutná, to se nedalo vydržet,“ svěřil se mladý otec ve vysílání CNN Prima NEWS. Zajel tedy do sousední nemocnice v Havířově, kde doktoři zjistili, že má v noze obrovský zánět. Boje ale nepřestaly, nyní válčí s úřady – nedostal invalidní důchod.

Když Lukášovi strhli nehet, řídil se tím, co mu poradil lékař. Nohu zatěžoval co nejméně a namáčel ji v odvaru z heřmánku. Protože ho ale pořád bolela a přidaly se horečky, znovu se vydal do nemocnice. Lékař mu řekl, že má zřejmě dnu a předepsal mu léky. Pomohli mu až v nemocnici v Havířově. „Říkal jsem jim, ať mi tu nohu uřežou. Byla úplně zarudnutá, napuchnutá a měla tmavou barvu,“ řekl Lukáš ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Česká koupaliště ovládly sinice. Hygienici zakazují koupání, kde hrozí zdravotní potíže?

I když se kvůli zánětu cév zdravotní stav Lukáše ještě zhoršil, nedostal ani částečný invalidní důchod. „Posudková lékařka ho zamítla a ani si mě nepozvala osobně. Přebral jsem si to tak, že asi můžu dělat havíře, dřevorubce i řidiče kamionu…“ sdělil Lukáš. Jako mladý otec si musel založit účet na platformě Znesnáze, aby měl z čeho platit lékaře, lázně nebo znalecké posudky.

Najít si novou práci s berlemi je pro něj obtížné, obrátil se tedy písemně na ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL). „Máte možnost užít systému pomoci v hmotné nouzi (příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení, mimořádná okamžitá pomoc),“ odpověděl mu Jurečka v dopise.

Na nemocnici v Orlové podal Lukáš stížnost, ta ale odmítá, že by lékaři udělali chybu. „Znalec oslovený Českou lékařskou komorou v rámci probíhajícího řízení věc nehodnotil jako pochybení lékařů nemocnice,“ sdělila mluvčí Nemocnice Karviná, pracoviště Orlová Marcela Hladká.

Stížností na nemocnici v Orlové se zabývá Krajský úřad Moravskoslezského kraje a případ brzy poputuje před soud. Lukáš Kozel totiž zároveň podal i trestní oznámení pro možné zanedbání péče.

NEPŘEHLÉDNĚTE: „Žlutá smrt“ zaplavila Plzeňsko. Prudce jedovatá rostlina zabíjí koně, nebezpečná je i lidem

Tagy: