V KLDR zemřel „revoluční veterán“, který vládl propagandě. Sloužil všem vůdcům z rodu Kimů

Ve věku 94 let zemřel Kim Ki-nam, dlouholetý šéf propagandistického aparátu Severní Koreje. Sloužil všem třem vůdcům z generace Kimů, uvedla ve středu agentura Reuters s odvoláním na severokorejská média.

Kim Ki-nam zemřel v úterý, uvedla oficiální tisková agentura KCNA. Severokorejský vůdce Kim Čong-un se ve středu přišel osobně rozloučit se zemřelým, u jeho rakve uctil „revolučního veterána, který zůstal až do konce bezmezně věrný“ své zemi.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zemřel teprve 20letý kriketový supertalent. Skvělý člověk i hráč, truchlí jeho klub

Kim Ki-nam patřil k nejbližším spolupracovníkům tří komunistických vůdců KLDR: zakladatele Severní Koreje Kim Ir-sena, jeho nástupce Kim Čong-ila, jakož i současného vládce země Kim Čong-una.

„Věnoval se podpoře vítězné cesty budování mocné socialistické země udržováním mohutné ofenzívy a svěžího rozvoje v nové éře ve všech sférách ideologické práce strany,“ uvedla KCNA.

Kim Ki-nam je jedním z mála severokorejských představitelů, kteří ve výkonu funkce navštívili Jižní Koreu: v roce 2009 vedl delegaci u příležitosti pohřbu jihokorejského prezidenta Kim Te-džunga, který se snažil o usmíření s Pchjongjangem.

Čelní funkce v severokorejské propagandistické mašinérii zastával Kim Ki-nam od roku 1966, kdy se stal jejím zástupcem, v roce 1985 pak jejím šéfem. Bylo to ještě za vlády Kim Ir-sena. Do důchodu odešel v roce 2017.

Podle odborníka na Severní Koreu Michaela Maddena z amerického Stimsonova centra měl Kim Ki-nam obrovský vliv na politiku a personální záležitosti v KLDR a byl klíčovým tvůrcem programu vládnoucí Korejské strany práce.

Obzvláště blízko měl ke Kim Čong-ilovi, otci současného vůdce Kim Čong-una, který zemřel v roce 2011. Byl považován za jeho „přítele, s nímž chodil pít“, uvedl Madden s odvoláním na své zdroje.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Dálnice v Číně se i s auty propadla do údolí. Zemřelo nejméně 48 lidí

Tagy: