Zemřel slovenský zpěvák Miro Žbirka. Bylo mu 69 let

Miro Žbirka v 70. letech

Nekrolog Mekyho Žbirky

Zemřel legendární slovenský zpěvák Miroslav „Meky“ Žbirka. Bylo mu 69 let. CNN Prima NEWS to potvrdila jeho manželka. Zdravotní potíže jej trápily již několik let. Měl problémy s dýcháním a v roce 2017 dokonce prodělal těžký zápal plic.

Zpěvákova manželka Kateřina zprávu o smrti svého manžela sdílela i na Instagramu. „Správy o mojej smrti sú PRAVDIVÉ – to by řekl Meky, kdyby žil,“ uvedla. Legendární slovenský zpěvák zemřel 10. listopadu v 69 letech.

Žbirka v polovině října skončil v nemocnici. „Přátelé, dostihl mě nějaký zákeřný bacil a skončil jsem na infuzích,“ napsal 14. října zpěvák na Instagramu a sdílel fotografii z nemocnice. Své fanoušky pak poprosil o malou laskavost. „Posílejte energii, budu ji potřebovat,“ doplnil.

V roce 2017 byl slovenský zpěvák hospitalizován s těžkým zápalem plic.

Biely kvet, Atlantida nebo Čo bolí to prebolí

Miroslav Žbirka přezdívaný Meky se narodil v Bratislavě, byl synem Slováka a Angličanky. Začínal ve skupině Modus, pokračoval v uskupení Limit a poté se vydal na sólovou dráhu. Své poslední album vydal před třemi lety pod názvem Double Album. Nahrávka vznikla v legendárním londýnském Abbey Road, ve Studiu 3, ve spolupráci s producentem Robem Cassem a hvězdnými britskými muzikanty.

Byl autorem písní Biely kvet, Atlantida, Čo bolí to prebolí, Balada o poľných vtákoch nebo Len s ňou. Žbirka je označovaný za jednoho z nejvýraznějších představitelů československé populární hudby. V roce 1982 se stal prvním slovenským Zlatým slavíkem a po Waldemaru Matuškovi byl druhým, kdo dokázal porazit Karla Gotta.

Žbirka písně často zpíval v angličtině i ve slovenštině. Se svou první manželkou Helgou měl dceru Denisu, s druhou manželkou Kateřinou pak dceru Lindu a syna Davida. S rodinou žil v Praze.

V roce 2020 natočil oceňovaný režisér Šimon Šafránek celovečerní dokument Meky, který pojednává o životě slovenské legendy Mekyho Žbirky. Na film se můžete podívat zde.

Tagy: