Tajemství Mira Žbirky. Se smrtí bratra, který spáchal sebevraždu, se nikdy nesmířil

Miroslav Žbirka

Nekrolog Mekyho Žbirky

Když bylo Miroslavu Žbirkovi sedmnáct let, jeho starší bratr Jason, ke kterému vzhlížel, spáchal z neobjasněných důvodů sebevraždu. Bylo mu pouhých pětadvacet let. Jak zpěvák přiznával, od té doby už v jeho životě nebylo nic jako dřív.

Proč se Žbirkův bratr rozhodl dobrovolně opustit svět, pro něj navždy zůstalo záhadou. Nic prý tomu nenasvědčovalo. „Stále si to nedokážu vysvětlit. Dodnes nevím, proč to tenkrát udělal, spíš to vědět nechci. Můžu se jen domnívat, že to nebylo něco jako třeba nešťastná láska. Jason byl intelektuálně založen. Četl Franze Kafku a podobné knihy. Předpokládám však, že se dostal do depresí nebo situace, kdy neviděl jiné východisko. Všechno ohledně jeho smrti jsou ale jenom moje dohady. Můj bratr byl generace Beatles. Možná si kladl různé otázky a bůhví proč dospěl zrovna k takovému rozhodnutí,“ promluvil o nejbolestnější události svého života.

Dopis na rozloučenou, který bratr zanechal, nikdy nečetl

Jeho bratr sice zanechal dopis na rozloučenou, on ho ale nečetl. „Rodiče mi ho nikdy nechtěli ukázat. Mám tušení, že v jedné krabici s věcmi po mámě je, ale nikdy jsem ji neotevřel. Nemám na to sílu. Jeho smrt s námi se všemi, s celou rodinou, neuvěřitelně otřásla. Od toho momentu je, myslím, můj život úplně jiný. Do té doby to bylo dětství. Potom už nic nebylo jako dřív,“ dodal Žbirka.

Ten se za svým bratrem odebral ve středu 10. listopadu. Zdravotní komplikace populárního zpěváka však trápily již několik let.

V roce 2020 natočil oceňovaný režisér Šimon Šafránek celovečerní dokument Meky, který pojednává o životě slovenské legendy Mekyho Žbirky. Na film se můžete podívat zde.

Tagy: