Zemřel slavný herec z Titaniku. Proslavil se zápornými postavami, hrál i ve Star Treku

Ve věku 80 let zemřel na onemocnění související s rakovinou anglický filmový a divadelní herec David Warner. Celosvětové slávy dosáhl především svými rolemi ve filmech Titanic a Přichází Satan! nebo díky seriálu Star Trek.

David Warner během posledních 18 měsíců dle vyjádření rodiny čelil své diagnóze s pro něj příznačnou grácií a důstojností. „Bude nám, jeho rodině a přátelům, opravdu chybět. Budeme na něj vzpomínat jako na dobrosrdečného, velkorysého a soucitného muže, partnera a otce, jehož mimořádná práce v průběhu let ovlivnila velké množství lidí,“ uvedla rodina ve vyhlášení pro BBC.

Během své více než padesátileté kariéry Warner často ztvárňoval záporné postavy, jako tomu bylo například u filmů Devětatřicet kroků (1978) nebo Zloději času (1981). Pro fanoušky kultovního hororu Přichází Satan! z roku 1976 je zcela jistě nezapomenutelná jeho role fotografa Keitha Jenningsa. Zejména explicitní scéna, kdy tato postava přijde o hlavu.

Když si ve filmové adaptaci Dickensovy Vánoční koledy z roku 1984 zahrál Boba Cratchita, anekdoticky se zmínil, že je pro něj potěšením ztvárnit pro změnu postavu, která by nebyla zloduchem.

Warnerova tvář se objevila také v dnes už filmové klasice Titanic (1997). Ve snímku Jamesa Camerona si zahrál postavu Spicera Lovejoye, darebného parťáka Cala Hackleyho (Billy Zane), snoubence Rose (v podaní Kate Winslet).

Kromě mnoha dalších rolí ho mohli televizní diváci spatřit i v seriálech Star Trek, Ripper Street, Doctor Who nebo Twin Peaks.

V Británii se však Warner již na začátku své kariéry proslavil i na divadelních prknech. Absolvent prestižní Royal Academy of Dramatic Art je na ostrovech oceňován například za ztvárnění titulních rolí ve hrách Královské shakespearovské společnosti, konkrétně v Jindřichu VI. či Hamletovi.

Herec popisoval svou výchovu jako „chaotickou“ a rodinu, v níž vyrůstal, jako „nefunkční“. Herectví samotné dle jeho slov představovalo „únik“. Podle BBC se zmiňoval, že v čase jeho dospívání se doslova rozhodovalo o tom, zda se stane hercem, nebo mladým delikventem.

Oblíbený herec David Warner zemřel v neděli v Denville Hall – pečovatelském domě pro lidi ze zábavního průmyslu.

Tagy: