Zemřel významný evropský monarcha. Princ Michael proslul také jako historik a spisovatel

Řecký a dánský princ Michael zemřel ve věku pětaosmdesáti let v nemocnici v Aténách. Proslul jako historik a spisovatel pod pseudonymem Michel de Gréce, informoval deník Kathimerini.

Michael byl jediným žijícím vnukem krále Jiřího I. Jeho otec, princ Christoph, byl pátým synem krále a jeho matkou byla Françoise d'Orléans z rodu Bourbonů.

ČTĚTE TAKÉ: Poslední dny královny Alžběty II. Sotva uzvedla konvičku na čaj, vlastní slabost ji rozčilovala

Michael ztratil otce, když mu byl jen jeden rok. Vyrůstal v Maroku a Španělsku a později studoval ve Francii. Navzdory těmto okolnostem vždy miloval Řecko a jeho historii. Vykonával svou vojenskou povinnost u jezdecko-tankového sboru a dlouhá léta žil v Řecku. V posledních letech dělil svůj čas mezi svou vlastí a zahraničím, píše deník Kathimerini.

Princ Michael byl jediným členem řecké královské rodiny, který neopustil Řecko po převratu v roce 1967, kdy se moci v zemi chopili plukovníci armády. Byl také jediným členem řecké královské rodiny, který měl řecké občanství.

Michael dosáhl mezinárodního uznání jako autor desítek bestsellerů, ve kterých kombinoval své historické znalosti s literárním vyprávěním. Jeho kariéra začala v roce 1970 a zaměřil se na témata, pokrývající širokou škálu od Řecka a Osmanské říše až po carské Rusko. Příběhy z minulosti sepisoval i na sociální síti Instagram.

V roce 1965 se oženil s umělkyní Marinou Karellou. Spolu měli dvě dcery, princeznu Alexandru a princeznu Olgu.

Podle deníku Daily Mail by měl pohřeb proběhnout ve čtvrtek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Zelený král Karel. Panovník vybavil hrad solárními panely, jeho Bentley bude jezdit na biopaliva

Tagy: