Zelený král Karel: Panovník vybavil hrad solárními panely, jeho Bentley bude jezdit na biopaliva

Král Karel III.

Zelená královská rodina

Britský královský dvůr chce snížit emise z cest, které podniká královský pár. Dvojice luxusních limuzín značky Bentley, kterou využívá král Karel III., tak od příštího roku bude moci jezdit na biopaliva. S odkazem na výroční zprávu královské rodiny o tom informoval ostrovní tisk. Emise vypouštěné kvůli fungování dvora se ovšem v uplynulém roce zvýšily.

Ještě před nástupem na trůn se král Karel III. velice zasazoval za ochranu životního prostředí a snižování emisí skleníkových plynů. Toto své angažmá se snaží nyní promítnout do fungování královského dvora. Dvojice luxusních limuzín značky Bentley proto bude v příštím roce upravena tak, aby mohla jezdit na biopaliva. Výhledově se dokonce počítá s tím, že královské limuzíny budou mít elektrický pohon, píše agentura AP.

ČTĚTE TAKÉ: Naděje na usmíření královské rodiny? Harry poslal Kate vzkaz, chce minulost hodit za hlavu

Britská královská rodina počítá rovněž s pořízením dvojice nových helikoptér AgustaWestland AW139, které nahradí 15 let staré stroje. Nové vrtulníky budou moci používat „udržitelná letecká paliva“ a budou mít zřejmě nižší spotřebu.

Král Karel nechává upravit vše, co jde. Na střeše hradu Windsor lze navíc nově nalézt solární panely. „Z hradu zmizela prosakující olověná střecha a byly nainstalovány první solární panely. To je jen jedna z řady ekologických iniciativ, které jsou vedeny vůdčími schopnostmi Jeho Veličenstva v této oblasti,“ uvedl správce královské pokladny Michael Stevens.

Rozsáhlé změny za v přepočtu miliardy korun čekají i Buckinghamský palác. V obří budově, v níž je 775 místností, našli totiž pracovníci při rekonstrukci i škodlivý azbest. Ekologické plány dvora zde počítají například s nahrazením plynových luceren elektrickým osvětlením.

Za poslední rok se podařilo snížit emise při spalování zemního plynu v královských rezidencích o tři procenta. Snížily se také emise spojené s provozem budov patřící královské rodině. Celkově se však emise z fungování dvora za uplynulý rok zvýšily, píše web stanice Sky News. Příčinou je vyšší počet cest a rostoucí spotřeba elektřiny.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Britská královská rodina zveřejnila fotografii následníka trůnu. Jméno jejího autora překvapí

Tagy:
hrad solární panel Bentley královská rodina limuzína dvůr Karel III. Camilla, královna-manželka Britská královská rodina prominenti energie a zdroje