Rozkryl okolnosti masové vraždy Němců u Přerova po válce. Zemřel významný historik Hýbl

Ve věku 83 let zemřel v pátek 16. srpna v Praze historik František Hýbl. V sobotu o tom informovala jeho rodina. Hýbl rozkryl okolnosti a průběh masové vraždy karpatských Němců, Maďarů a Slováků na Švédských šancích nedaleko Přerova v červnu 1945. Byl také významným odborníkem na dílo Jana Amose Komenského a dlouholetým ředitelem Muzea Komenského v Přerově.

František Hýbl se narodil 10. června 1941 v Citově na Přerovsku. Vystudoval češtinu a dějepis na tehdejším Pedagogickém institutu v Olomouci a pedagogiku na Filozofické fakultě Univerzity Palackého. Poté učil na základních školách v Olomouci a Litovli. Od roku 1969 pracoval ve Vlastivědném ústavu Muzea Komenského v Přerově, kde se stal v roce 1992 jeho ředitelem.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela slovenská herecká legenda. Rodačka z Kroměříže zářila po boku Rázlové i primáře Sovy

Od šedesátých let shromažďoval informace o zavraždění více než 260 karpatských Němců, Maďarů a Slováků. Poválečný masakr na návrší u Přerova zvaném Švédské šance se stal v noci na 19. června 1945. Českoslovenští vojáci zde zavraždili 120 žen, 72 mužů a 75 dětí včetně kojenců. Šlo o karpatské Němce ze Slovenska, slovenské Maďary a Slováky, kteří se vraceli z války domů. Vlaku, v němž cestovali, si všimli příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky. Podle Hýbla je nemilosrdně nechali vyvléct z vagonů, dovlekli je na kopec nad Přerovem a tam je pozabíjeli.

První publikaci o hrůzné události vydal Hýbl v roce 1995, spolu s městem Přerov pak v roce 2015 knihu Krvavá noc na Švédských šancích. Zasloužil se také o nalezení popela téměř 150 zastřelených žen a dětí. Za odhalení okolností poválečné masové vraždy mu Spolková republika Německo udělila Kříž za zásluhy.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zemřel herec a dabér Rudolf Jelínek. Konec jeho života doprovázely spory v rodině

Tagy:
historie vražda společnost Olomouc Němci Přerov věda a technika společenské vědy okres Přerov Muzeum Komenského v Přerově smrt a umírání František Hýbl