Zemřel zakladatel revoluční počítačové firmy. Photoshopem a formátem PDF se zapsal do dějin

Ve věku 82 let zemřel spoluzakladatel revoluční společnosti Adobe John Edward Warnock. O jeho úmrtí informovala v prohlášení sama firma. „Je to smutný den pro komunitu Adobe a průmysl, pro který byl po desetiletí inspirací,“ uvedl generální ředitel Shantanu Narayen v e-mailu zaslaném zaměstnancům.

O Warnockově smrti informovala společnost v nedělním prohlášení. Spoluzakladatel Adobe zemřel v sobotu 19. srpna, příčina smrti nebyla zveřejněna. Warnock po sobě zanechal tři děti a manželku, grafickou designérku Marvu Warnockovou. Právě ona navrhla původní logo společnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Výzkumníci se bouří: Vláda chce zotročit vědu, hrozí likvidace. Je to skličující

„Byl jedním z největších vynálezců naší generace s významným vlivem na způsob, jakým komunikujeme slovem, obrazem a videem,“ sdělil podle webu The Verge Narayen v e-mailu zaměstnancům, v němž je informoval o Warnockově úmrtí. „Mé interakce s Johnem v uplynulých 25 letech byly vrcholem mé profesní kariéry,“ dodal generální ředitel.

Warnock založil společnost Adobe v roce 1982 společně s Charlesem Geschkem, který zemřel v roce 2021 v 81 letech. V roce 2000 odešel z pozice generálního ředitele a do roku 2017 byl předsedou představenstva, o pozici se dělil s Geschkem, připomíná agentura Reuters.

Svůj prvním program – Adobe PostScript – společnost vydala dva roky po založení. Během své dlouhé kariéry Warnock s Geschkem světu přinesli další programy jako Illustrator, Photoshop, Premiere Pro či formáty souborů PDF a Acrobat. Společnost si však udržela působivě široké portfolio velmi dobře hodnocených aplikací v mnoha odvětvích, ať už šlo o software pro podnikání, grafický design, fotografování, střih videa, či nahrávání zvuku.

Mezi Warnockovy úspěchy patří mimo jiné prestižní Národní medaile za technologie a inovace, kterou mu v roce 2009 udělil americký prezident Barack Obama, a Marconiho cena za technologický přínos v oblasti informační vědy a komunikace.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zemřel Vašo Patejdl, spoluzakladatel Elánu. Drž nám tam hore miesto, píše kapela

Tagy:
smrt zakladatel Adobe Systems John Warnock Shantanu Narayen