Výzkumníci se bouří: Vláda chce zotročit vědu, hrozí likvidace. Je to skličující

Kabinet Petra Fialy (ODS) pobouřil stovky českých vědců. Uniklá chystaná novela z resortu ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09) podle nich drasticky zasáhne do fungování vědeckých institucí. Obávají se zpolitizování výzkumu, rozprodávání majetku i úplné likvidace. Kvůli chabé komunikaci ze strany vlády začali sepisovat petici. „Je to skličující. Poslední dobou nedělám nic jiného, než že počítám peníze. Místo přemýšlení nad vědou přemýšlíme, jak přežijeme,“ řekl redakci CNN Prima NEWS popularizátor vědy a mezinárodně uznávaný botanik Roman Pavela. Ministryně Langšádlová nařčení z chybějící komunikace odmítla.

Iniciativa „Braňme českou vědu!“ poukazuje na záměr vládní pětikoalice drasticky omezit samosprávu veřejných výzkumných institucí vycházející z uniklé novely zákona. Ta se má údajně „nenápadně přiklepnout“ ke konsolidačnímu balíčku. Vědci se obávají nekompetentních a zpolitizovaných zásahů ze strany ministerstev, které mohou vyústit ve „fatální oslabení až likvidaci české vědy“. On-line petici podepsalo už přes tisíc lidí napříč obory – a další se každým dnem přidávají.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jurečkovy úlevy pro pracující důchodce? Rozpočet by přišel o miliardy, odporuje Stanjura

Nespokojeností ve vědě a výzkumu je mnohem více, například ve financování. Nyní k tomu přibyla připravovaná a zmiňovaná novela zákona. Návrh v podstatě dává zřizovatelům možnost jakkoliv nakládat s majetkem výzkumných institucí, aniž by se jich někdo ptal. Je pak snadné třeba uzmout a rozprodat pozemky. To je jedno nebezpečí. Ještě horší je ovšem riziko možného zpolitizování vědy a výzkumu, věda by měla být naopak apolitická. To ovšem neznamená, že bychom nechtěli pracovat na ministerstvy vytyčených problémech, naopak taková témata nás zajímají, ale chceme pracovat ve svobodném prostředí, “ přiblížil Pavela frustraci na vědecké půdě.

Během rozhovoru přišla redakci CNN Prima NEWS zpráva od ministryně Langšádlové, která se vzniklou situaci pokusila ve stručnosti obhájit. „Diskuze o výraznější úpravě této právní normy především u resortních veřejných výzkumných institucí se vedou již od roku 2017. Na neefektivitu z hlediska vynakládání veřejných prostředků pak poukazují i nejnovější doporučení Národní ekonomické rady vlády (NERV), z nichž vychází aktuálně projednávaný balíček opatření pro konsolidaci veřejných financí. Připravovaná novela tak přímo reaguje na doporučení NERV a svou povahou patří do konsolidačního balíčku,“ uvedla šéfka resortu.

Nemyslí si, že by si její úřad nepředával informace s vědeckou obcí. „O petici samozřejmě vím. Novela, na které se ještě pracuje, je důsledně komunikována se všemi zřizovateli veřejných výzkumných institucí na úrovni ústředních orgánů státní správy, tedy s příslušnými ministerstvy a s vedením Akademie věd ČR. Nakolik jsou do přípravy zapojeny samotné instituce, záleží na jejich zřizovatelích a na tom, jak je nastavena komunikace mezi nimi,“ napsala redakci prostřednictvím SMS.

Dostala dopis, zatím nereagovala

Její tvrzení nicméně Pavela hned po přečtení rozporoval. „Komunikace se zřizovateli možná probíhá, ale s námi není žádná. Měli jsme sezení ředitelů veřejně výzkumných institucí, které předcházelo naší petici. Všichni jsme se shodli na tom, že s námi nikdo nikdy nic nekomunikoval. Kdyby návrh neunikl z resortu, možná bychom se ani nic nedozvěděli, to by byla velká chyba. Jsme pro, aby se vytvořil nějaký kulatý stůl a došli společně k nějakému konsenzu,“ navázal na vyjádření členky vlády.

„Dejme tomu, aby zřizovatelé měli větší pravomoci, aby se třeba i zrušily nevýkonné ústavy, ale zároveň aby věda zůstala nestranná a svobodná. Ale nevím, jestli k tomu je dobrá vůle. Vím, že někteří ministři hodně lpěli na tom, aby výzkum říkal to, co chtěl resort bez ohledu na pravdivost. To je trošku proti etice,“ poznamenal.

Ministryně Langšádlová měla navíc před několika týdny dostat dopis od nespokojených vědců, ti se nicméně nedočkali žádné reakce. Proto se rozhodli pokračovat otevřeným apelem a sepsáním petice.

„Žádali jsme ji, aby s námi začala komunikovat. Nevím o tom, že by na to nějak reagovala. Bylo nám řečeno, že je na dovolené. Prvním krokem nicméně byla naše žádost, kterou jsme poslali tři neděle nazpět. Máme dobrou vůli komunikovat. K ničemu nicméně nedošlo, proto se vytvořila petice,“ upřesnil postup redakci CNN Prima NEWS.

Současný stav? Skličující, přemýšlíme, jak přežijeme

Vláda podle Pavely mimo jiné plánuje například omezení financování tzv. genetických zdrojů, což jsou v praxi vzorky různých semen a dalších materiálů obsahující důležité geny pro šlechtění a rozvoj nejen v zemědělství. Kabinet a resorty se zkrátka měly rozhodnout, že něco takového už nechtějí příliš platit.

„Nevíme, jak na tom jsme. Není to sice oficiální informace, ale už jen fakt, že se uvažuje o drastických a pro nás i likvidačních škrtech, je na pováženou. Asi se budou u genetických zdrojů muset vypnout mrazáky, to bude mezinárodní ostuda. Udržujeme je pro budoucí generace, když se vše vypne, už se to zpět nevrátí,“ varoval před možnými důsledky, které si podle něj politici vůbec neuvědomují.

Je to skličující. Poslední dobou nedělám nic jiného, než že počítám peníze. Místo přemýšlení nad vědou přemýšlíme, jak přežijeme.

O to nebezpečnější je proto chystaná novela, která vládním strukturám udělí výrazně větší pravomoci. „Ministerstva téměř nikdy neví, co vlastně chtějí dlouhodobě do budoucna. Existují sice pětileté koncepce rozvoje výzkumu, ale koncepce dlouhodobého rozvoje včetně jejího financování chybí. Vize by měla být opět apolitická a měla by řešit základní problémy, kterými se jednotlivé rezorty chtějí ubírat. Ministři, a s nimi i často názor na vědu, se střídají skoro po týdnu. To je pak těžké. Komunikace se zřizovateli vždy byla velmi složitá a náročná. A samotná novela lepší komunikaci nenapomáhá. Naopak napomáhá k vyhrocení názorů a k žabomyším válkám. My chceme pracovat na vládou vytyčených problémech, ale v kulturním a stabilním prostředí. Byli bychom proto neradi, kdyby zákon v jeho současné formě vznikl,“ konstatoval.

Jaký je další postup? Nyní se především čeká, jak se k petici postaví samotná Langšádlová – a jak budou reagovat opoziční i koaliční poslanci, až proklínaná novela přistane zákonodárcům na stůl. „Je to skličující. Poslední dobou nedělám nic jiného než to, že počítám peníze. Ze vzteku píšu knihy. Ve vědě působím 30 let, vždy se říkalo, že bude líp. A zatím nikdy nebylo, alespoň ne v naší instituci. Vláda říkala, že věda bude prioritou, spíš ale dělá opak. Místo přemýšlení nad vědou přemýšlíme, jak přežijeme rok 2024,“ dodal na závěr.

Kam by podle české veřejnosti měly jít finanční prostředky a které vládní činitele hodnotí jako neviditelné? Podívejte se na anketu CNN Prima NEWS níže:

Tagy:
věda inovace výzkum politika TOP 09 petice financování vědec Helena Langšádlová vzdělání ministryně vláda Národní ekonomická rada vlády věda a výzkum vláda Petra Fialy Akademie věd České republiky konsolidační balíček Roman Pavela