Zemřela americká jazzová legenda. Svými písněmi inspirovala i slavného Snoop Dogga

Ve věku 88 let zemřel slavný jazzový muzikant Les McCann, informoval jeho dlouholetý manažer Alan Abrahams. Americký hudebník, který se proslavil písní Compared to What, byl nedávno hospitalizován kvůli respiračnímu onemocnění.

McCann zemřel podle manažera Abrahamse v pátek v Los Angeles zhruba týden poté, co byl převezen do nemocnice se zápalem plic, informuje web Daily Mail. Rodák z Kentucky platil za výborného zpěváka a klavíristu. Zřejmě nejvíce se proslavil melodií k protestní písni proti válce ve Vietnamu s názvem Compared to What.

ČTĚTE DÁL: Rána pro hospody i české peněženky: Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Dále vydal slavná alba Talk To The People (1972), Layers (1973) a Another Beginning (1974).

Zpěvák a klavírista samouk vstoupil do hudebního povědomí v 50. letech, kdy během služby v americkém námořnictvu vyhrál pěveckou soutěž a následně si vysloužil angažmá v v The Ed Sullivan Show, která byla v té době pokládána za nejlepší varietní program.

McCann je považován za průkopníka v propojování hudebních stylů. Do jazzu totiž dokázal skvěle zamíchat prvky soulu a funku. Během své dlouhé hudební kariéry pak absolvoval turné s Wilsonem Pickettem nebo skupinami Santana či Staples Singers. Jeho tvorba později ovlivnila řadu hip-hopových umělců. McCannovými písněmi se inspirovali například Cypress Hill či Snoop Dogg, připomíná web New York Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: V Lucerně vzpomínali na Hanu Zagorovou

Tagy:
styl Los Angeles The New York Times Kentucky Daily Mail Snoop Dogg Válka ve Vietnamu Les McCann Compared to What Wilson Pickett