Rána pro hospody i české peněženky: Točené pivo v novém roce zdražuje až o osm korun

Změna DPH u točeného piva může ohrozit některé podniky, varují experti.

Změny cen v restauracích

V restauracích si nově připlatíme kvůli vyšší sazbě DPH i za čepované pivo. Zvýšení sazby na 21 procent se promítne jako jedno z největších zdražení „točeného“ za desítky let. U nejlevnějších provozů na vesnicích může pro štamgasty cena za jeden půllitr narůst až o tři koruny a u restaurací ve větších městech dokonce až o osm korun. Podle zástupců podniků nové ceníky ohrozí až třetinu vesnických hospod.

V restauraci Červený jelen v centru Prahy promítli zvýšení daně z přidané hodnoty do koncové ceny jen částečně. Čekají, jak se zachová konkurence. „Na Praze 1 to až tak nemusíme řešit jako ve zbytku země. Klientelu tady máme různorodou, která to neřeší a mírné zdražení ani nepocítí,“ vysvětlil pro CNN Prima NEWS vrchní číšník Jakub Rosůlek.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Český gastronomický úspěch. Mezi nejlepšími restauracemi světa je i legendární pražský podnik

V podniku Canada Pub Zlín ještě v poslední den loňského roku zaplatili hosté za čepovanou dvanáctku 43 korun. Od pondělí si ale musí tři koruny připlatit. „Je to opravdu dost. Myslím, že to poznáme na odlivu zákazníků. Úbytek bude,“ zhodnotila situaci provozní restaurace Alena Bližňáková.

Podle odhadů zástupců restaurací vyšší sazba DPH ohrozí až jednu třetinu vesnických hospod. „Zejména na vesnicích nebo mimo velká města. Tam je dokonce taktika taková, že leden, únor se rozhodli zavřít. Opravdu hrozilo, že by se za ty dva měsíce propadli do hlubokých ztrát. Pivo je pro ně zásadní artikl,“ vylíčil Luboš Kastner, člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky. „Lidé ještě více sáhnou k tomu, že budou konzumovat pivo doma,“ doplnil zemědělský ekonom Tomáš Maier.

Mimo DPH u točeného piva se od nového roku zvýšilo o dvě procenta také zdanění stravovacích a ubytovacích služeb.

K TÉMATU: Lidi volí místo restaurace párty v garáži, říká Kovanda. Apokalypsa se nekoná, míní Pohlreich

Tagy: