Zemřela královna kung-fu filmů. Hvězdě oscarového trháku Čeng Pchej-pchej odumíral mozek

Zemřela čínská herečka Čeng Pchej-pchej, známá zejména svými rolemi v akčních filmech. Úmrtí umělkyně potvrdila na sociální síti Facebook její rodina. Herečka podle ní trpěla nevyléčitelnou neurodegenerativní nemocí. Mezi největší hity, ve kterých se Čeng Pchej-pchej během své kariéry objevila, patří mimo jiné Spojení Shaolinů či Tygr a drak. Herečce bylo 78 let.

„S těžkým srdcem oznamujeme, že zvěsti jsou pravdivé. Naše matka, Čeng Pchej Pchej, zemřela pokojně 17. července, obklopena svými nejbližšími,“ uvedla rodina v prohlášení.

ČTĚTE TAKÉ: Slovensko zasáhla smrt oceňovaného herce. Byl to druhý Vlasta Burian, napsala jeho kolegyně

Odhalila v něm také, že herečka trpěla nevyléčitelnou kortikobazální degenerací. Toto onemocnění způsobuje, že postupem času odumírá stále větší počet mozkových buněk. To vede ke zhoršujícím se problémům s pohybem, řečí, pamětí a polykáním, uvádí britská Národní zdravotní služba.

„Všem jejím přátelům, kolegům a fanouškům děkujeme za veškerou podporu, kterou jste jí v průběhu let projevovali. Naše maminka si přála, aby se na ni vzpomínalo tak, jaká byla: legendární královna bojových umění... všestranná, oceňovaná herečka, jejíž filmová a televizní kariéra trvala více než šest desetiletí, a to nejen v Asii, ale i na mezinárodní úrovni,“ napsala rodina.

Čeng Pchej-Pchej se narodila v roce 1946 v Šanghaji, ale již jako teenager se přestěhovala do Hongkongu. Právě tam započala svou uměleckou kariéru, když se zapsala do kurzu herectví společnosti Shaw Brothers Studio, uvedla americká CNN.

Její první role přišla v roce 1964 ve snímku Poslední žena ze Šang. Zlom v její kariéře nastal o dva roky později, kdy si zahrála zkušenou bojovnici ve filmu Spojení Shaolinů.

V 70. letech se přestěhovala do USA, kde se vdala. S manželem měla čtyři děti. Manželství se však rozpadlo a v 90. letech se herečka vrátila do Hongkongu. V roce 2000 si zahrála v oscarovém hitu Tygr a drak. Ve snímku zářila například po boku držitelky nejvyššího hereckého ocenění Michelle Yeoh. Jejím posledním filmem byl Mulan z roku 2020.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Zemřela Shannen Dohertyová. Hvězda Beverly Hills 90210 prohrála boj s rakovinou

Tagy:
nemoc zdraví herec herečka bojová umění akční film Tygr a drak umění a zábava umění, kultura, zábava a média společenská rubrika Čeng Pchej-pchej