Fanoušci jazzu truchlí, zemřel legendární pianista. Držitel Grammy podlehl zákeřné nemoci

V neděli zemřel slavný jazzový pianista Ahmad Jamal. Ve věku 92 let podlehl rakovině prostaty ve svém domě v americkém Ashley Falls. Smrt Jamala, který se stal inspirací pro generace jazzových hudebníků a jehož obdivovatelem byl i legendární Miles Davis, potvrdila jeho dcera Sumayah. V roce 2017 se Jamal stal držitelem prestižní ceny Grammy za celoživotní dílo. Informoval o tom web New York Times.

Narodil se v Pittsburghu se jménem Frederick Russel Jones 2. července 1930, s hrou na piano začal již ve třech letech. Za „nadcházejícího velikána“ jej ve 14 letech označil jazzový virtuóz Art Tatum. Nemýlil se a pianista v roce 1955 nahrál své první album s názvem Ahmad Jamal hraje. Napsal o tom americký web New York Times.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: ABBA prolomila mlčení a vzdala hold svému zesnulému kytaristovi. Usměvavý génius, truchlí

Hudebník známý svým specifickým uvolněným stylem při hraní byl jedním z prvních Afroameričanů, který konvertoval k islámu, s čímž se pojí přejmenování na Ahmada Jamala. Jeho kariéra byla ověnčena úspěchy a cenami. Kromě zmíněné Grammy získal například cenu za celoživotní přínos od Asociace jazzových novinářů nebo status „jazzové legendy“ od Cen Kennedyho centra.

Obdivoval jej i Miles Davis

Že bude jeho cesta hudebníka úspěšnou, si podle svých slov uvědomil, když finančně napodobil svého tátu. „Když jsem se dostal na 60 dolarů za týden, což bylo stejně, jako vydělával můj otec, řekl jsem si, to je ono,“ uvedl Jamal pro Washington Post.

V jazzové komunitě se stal legendou. „Všechna má inspirace vychází z Ahmada Jamala,“ řekl jednou slavný jazzový trumpetista Miles Davis. Ačkoliv byl Jamal jazzovým pianistou, jeho hudba prostupovala v různých variantách do mnoha dalších žánrů. Stala se tak například základem pro rapový hit Soliloquy of Chaos od Gang star a další skladby, za nimiž stál hudební producent a dj s pseudonymem DJ Premier, napsal web Rolling Stone.

Tagy:
nemoc inspirace jazz Pittsburgh Miles Davis Grammy Award Pianista Ahmad Jamal Art Tatum