Zemřel legendární bluesman John Mayall. Hrával s ním i Clapton, poslední turné už nedokončil

Ve věku 90 let zemřel britský bluesový hudebník John Mayall. Nejslavnější období zažil ve druhé polovině 60. let minulého století, kdy v jeho kapele hrál na kytaru Eric Clapton.

„John Mayall nám dal devadesát let neúnavné snahy vzdělávat, inspirovat a bavit,“ uvádí se v příspěvku. Zemřel v pondělí u sebe doma v Kalifornii, uvádí se na jeho účtu na Instagramu.

ČTĚTE TAKÉ: Strach o Petra Hanniga. Prodělal těžkou mrtvici a ve vážném stavu je připoután na lůžko

Kromě Erica Claptona se v Mayallově kapele The Bluesbreakers objevili i další slavní muzikanti. Šlo třeba o Micka Fleetwooda či Micka Taylora, který později působil v Rolling Stones.

Agentura AP píše, že Mayall, přezdívaný také „král bílého blues“ v rozhovorech nesouhlasil s tvrzením, že je vyhledávač hudebních talentů. Zdůrazňoval, že hraje z lásky k blues. „Jsem šéfem kapely a vím, co s ní chci hrát, kdo se může stát mým dobrým kamarádem,“ řekl v jednom interview.

To, že někteří hudebníci, kteří prošli jeho kapelou, jsou slavnější než on, ho trošku trápilo a nestyděl se o tom mluvit. „Nikdy jsem nenahrál hit, nikdy jsem nevyhrál Grammy a (časopis) Rolling Stone o mně nikdy nenapsal článek,“ řekl v rozhovoru se Santa Barbara Independent v roce 2013. „Jsem pořád undergroundový umělec,“ dodal.

Mayall, který byl roku 2005 vyznamenán Řádem britského impéria, poměrně často vystupoval i v Česku. Jeho Bluesbreakers odehráli první koncert v Československu už tři roky před listopadem 1989 v rámci festivalu Bratislavská lyra. Poslední vystoupení, plánované na duben 2022 v rámci rozlučkového Farewell Tour do Brna, ale nakonec Johnu Mayallovi překazila nemoc.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Dojemná slova Phoebe z Čarodějek: I přes spory jsem k tobě vzhlížela, vzkázala Dohertyové

Tagy:
zdraví hudba společnost Kalifornie celebrity Eric Clapton Mick Fleetwood John Mayall umění a zábava umění, kultura, zábava a média nemoci a zdravotní potíže smrt a umírání společenská rubrika