Zemřela legenda NBA, Mutomba v 58 letech zabil nádor. Byl větší než život, řekl šéf soutěže

Nejslavnější basketbalová soutěž světa smutní nad odchodem jedné ze svých legend. Dikembe Mutombo ve věku 58 let podlehl nádoru mozku, s nímž bojoval téměř dva roky. O jeho smrti informovalo vedení NBA.

Se svými 218 centimetry výšky proslul jako blokař, přes kterého bylo neuvěřitelně těžké se prosadit. Mutombo se narodil v Demokratické republice Kongo, v jednadvaceti letech se pak vydal za basketbalovým snem do USA.

ČTĚTE TAKÉ: Rána pro svět sportu. Ve 43 letech zemřel známý italský fotbalista, šlo o nešťastnou náhodu?

V roce 1991 ho draftoval jako celkové číslo čtyři Denver, kariéru ukončil v roce 2009 s téměř 12 tisíci body. Kromě Nenveru hrál za Atlantu, Houston, Philadelphii, New York a New Jersey. Čtyřikrát byl zvolen nejlepším defenzivním hráčem sezony a s celkem 3 289 bloky je druhý v historickém pořadí NBA. Do Síně slávy byl uveden v roce 2015.

Po skončení kariéry se Mutombo věnoval charitativním a humanitárním projektům, jež byly zaměřeny především na zlepšení života lidí v jeho rodné zemi. „Nikdo nebyl více způsobilý k tomu, aby se stal prvním globálním ambasadorem NBA. Byl to humanitární pracovník ze své podstaty. Miloval to, že basketbal může mít pozitivní dopad na různé komunity, především v jeho rodné Konžské demokratické republice a celé Africe,“ řekl šéf soutěže Adam Silver.

„Dikembe Mutombo byl na palubovce jednoduše větší než život. Byl jedním z nejlepších blokařů a defenzivních hráčů v historii NBA. Mimo hřiště obětoval své srdce a duši, aby pomohl ostatním,“ dodal Silver.

Na triumf v NBA Mutombo během dlouhé kariéry nedosáhl, finálové účasti s Philadelphií v roce 2001 a New Jersey o dva roky později skončily porážkou. Na jeho počest vyřadili v Denveru a Atlantě jeho číslo 55.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kuriózní „šikana“ v moři. Vědci popsali, proč chobotnice při lovu bijí chapadly neposedné ryby

Tagy:
společnost rakovina NBA hodnoty USA sport Denver basketbal sportovní soutěž Adam Silver smrt a umírání sportovní disciplína Dikembe Mutombo