Zemřela pohádková Popelka Libuše Šafránková. Bylo jí 68 let

Zemřela Libuše Šafránková

Herečka Libuše Šafránková (zdroj: CNN Prima NEWS)

Zemřela televizní, filmová a divadelní herečka Libuše Šafránková. Bylo jí 68 let. Nejvíce se proslavila díky hlavní roli v pohádce Tři oříšky pro Popelku. Hrála v desítkách filmů a pohádek, hlavní role měla například v pohádce Třetí princ či Princ a večernice, z filmů ji lidé znají například z Vrchní, prchni!, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách. Informaci CNN Prima NEWS potvrdil syn Josef Abrhám.

Šafránková v minulosti bojovala s rakovinou plic. Před rokem odstoupila i z natáčení připravované pohádky Mamánek, kde měla hrát královnu. Stáhla se do ústraní a se světem přestala komunikovat. Čím dál častěji se spekulovalo, že zrádná nemoc udeřila znovu.

Šafránková se stala hvězdou už ve velmi mladém věku. I když se narodila do rodiny kantorů, její tatínek učil na základní škole a maminka na oděvní průmyslovce, po stopách svých rodičů se nevydala a odmalička ji to táhlo k divadlu. Už jako dítě hrála a zpívala s ochotníky a zúčastňovala se recitačních soutěží, které s přehledem vyhrávala.

První byla Barunka

Před kamerou se poprvé objevila v sedmnácti letech, když ve dvoudílné televizní adaptaci Babičky od Boženy Němcové ztvárnila postavu Barunky. Úspěch se dostavil okamžitě. Upoutala na sebe pozornost nejen svým půvabem, spontánností a roztomilým výrazem, ale také nezdolným temperamentem.

Přestože se ze dne na den stala slavnou, hlava se jí z toho nezamotala, zůstávala nohama na zemi a dál žila skromným životem. „Z Brna, po nočních divadelních představeních, když už všechno ujelo, jsem domů jezdívala nákladním vlakem. Pokaždé tam u nás trochu zpomalil a já vyskakovala za jízdy,“ zavzpomínala s úsměvem herečka.

Když ji o dva roky později režisér Václav Vorlíček obsadil do pohádky Tři oříšky pro Popelku, změnil se jí život. Nebylo jí ještě ani dvacet let a ocitla se na pomyslném hereckém výsluní. Každý den jí od nadšených fanoušků přicházely stovky dopisů a pracovní nabídky se hrnuly ze všech stran. Opustila rodnou Moravu a odstěhovala se do Prahy, kde získala angažmá v Činoherním klubu.

Měla oči jen pro Pepíka

Právě tam poznala svoji životní lásku, o třináct let staršího kolegu, herce Josefa Abrháma. První rok se sice jen míjeli a neúčinkovali spolu v žádném představení, ale už tehdy o sobě moc dobře věděli. Šafránková se tajně chodila dívat na jeho hry, on zase na ty její. Když se na prknech, která znamenají svět, o rok později poprvé společně setkali, ještě si vykali.

„Šafránková se líbila úplně každému chlapovi, co v divadle byl. Každej se ji snažil sbalit, ale všichni to měli marný. Ona měla od začátku oči jen pro Pepíka,“ popsal herec Pavel Landovský, který tehdy v Činoherním klubu rovněž hrál.

Připomeňte si některé z jejích slavných filmových rolí: Báječná léta pod psa nebo Jak utopit dr. Mráčka aneb konec vodníků v Čechách.

Tagy: