Zemřela zpěvačka Hana Hegerová. Poslední měsíc měla závažné zdravotní problémy

Hana Hegerová

Zemřela Hana Hegerová (zdroj: CNN Prima NEWS)

Ve věku 89 let zemřela zpěvačka Hana Hegerová. Královna šansonu patřila mezi nejlepší zpěvačky československé hudební scény. Informaci zveřejnil web Blesk.cz. Poslední měsíc měla umělkyně závažné zdravotní problémy.

„Bohužel, je to tak. Poslední měsíc byl složitý, měla nějaké závažnější zdravotní potíže, kvůli kterým podstupovala dialýzu,“ potvrdil Blesku nejmenovaný zdroj.

Hana Hegerová vlastním jménem Carmen Farkašová-Čelková byla královnou českého šansonu. S elegancí, vtipem a jemnou nostalgií zpívala celý život skladby o životě, lásce, zklamání a naději. Vyprodané koncerty měla nejen v tuzemsku, ale tleskala jí třeba i věhlasná pařížská Olympie.

Hana Hegerová se narodila na Slovensku v rodině bankovního ředitele. Po gymnáziu se chtěla dostat na vysokou školu. Tehdejší režim jí to ale nedovolil. Začala tedy pracovat jako úřednice. Táhlo ji to ale k herectví, a tak absolvovala divadelní kurz.

První hereckou zkušenost získala ve filmu režiséra Jiřího Krejčíka Frona z roku 1954. Začátkem 60. let odešla do Semaforu, kde dostala roli v muzikálu Kdyby tisíc klarinetů a také tu našla svoji životní lásku, režiséra Janka Roháče.

Piaf z Prahy

V hudebním světě se však Hana Hegerová uplatnila daleko více než ve filmu. Dosáhla velkých mezinárodních úspěchů. Zahraniční kritici ji nazývají Velkou dámou šansonu, Piaf z Prahy nebo Šansonierkou se slovanskou duší.

V dubnu 2013 byla povýšena na komandéra francouzského Řádu za zásluhy. V říjnu 2014 jí prezident České republiky Miloš Zeman udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka I. třídy. Slovenský prezident Andrej Kiska jí v lednu 2016 udělil Řád Ľudovíta Štúra II. třídy.

Svoji kariéru Hana Hegerová uzavřela v roce 2010 veleúspěšným albem Mlýnské kolo v srdci mém. Nezapomenutelné jsou ale její písničky jako Lásko prokletá, Černá Jessie nebo Mapa lásky.

Od té doby se zpěvačka ke zpěvu nevrátila. Její zdravotní stav to nedovolil. Nejprve prodělala mozkovou příhodu, pak ji trápily problémy se srdcem a nakonec se stala vězněm ve svém bytě. Začala mít totiž problémy i s chůzí. Hana Hegerová navíc přežila svého jediného syna. O důvodech jeho smrti však nikdy nepromluvila.

Tagy: