Žena, kterou vychovaly lesby: Nic proti gayům, ale biologičtí rodiče jsou v zájmu dětí

Katy Faust ve vysílání CNN Prima NEWS

360° 20.9.2021

Američanku Katy Faustovou vychoval lesbický pár. Přestože svoji matku i její partnerku miluje, objíždí svět a brojí proti stejnopohlavním sňatkům. Faustová v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prohlásila, že při výchově homosexuálními rodiči potomci tratí. Svými tvrzeními ale prý nebrojí proti gayům, jde jí hlavně o co nejlepší podmínky pro děti.

„Děti musí být milovány otcem a matkou. Tradiční rodina je jedinou institucí, jež propojuje lidi, kteří mají právo a schopnost mít potomka,“ řekla Faustová, zakladatelka organizace Them before us, ve vysílání CNN Prima NEWS.

I když ji vychovaly lesby, stejnopohlavní sňatky prý mění definici rodičovství. „Matka a otec jsou jedinou možností. Snažíme se podporovat i ztížení možnosti rozvodu tak, aby se rodiče snažili vyřešit své rozpory,“ podotkla Faustová. Sama přítelkyni své matky miluje, přesto říká, že tátu jí nikdy plnohodnotně nenahradila.

Podle Faustové se dětem často nedostává péče, kterou potřebují. „Musí vyrůstat v prostředí, kde se jim dostává lásky a jsou v bezpečí, tedy s biologickými rodiči. Ne vždy se to stává, což rozhodně není ideální. Je potřeba, aby se rodiče snažili zůstat spolu. Každá jiná forma výchovy znamená, že dítě tratí,“ podotkla s tím, že muž a žena se ve výchově ideálně doplňují.

Podle druhé účastnice debaty, ředitelky institutu rodinné péče Natama Petry Winnetteové, je přirozené očekávat, že dítě budou vychovávat biologičtí rodiče. „Svět ale bohužel není takto jednoduchý. Je tak komplikovaný a složitý, že ‚dostatečně dobré rodiče‘ má malý počet dětí. Nejsem zastánce purismu, že existuje jen matka a otec a vše ostatní je špatně,“ vysvětlila. Winnetteová souhlasila, že pokud má dítě matku a otce, kteří mu dají lásku, je to nejlepší řešení. „Ale pokud rodiče z jakéhokoliv důvodu nahradí stejnopohlavní par, neznamená to, že dítě bude strádat,“ podotkla.

Faustová ale ujistila, že nemá nic proti sexuální orientaci. „Nechceme diskriminovat gaye, jednáme v zájmu dětí,“ zdůraznila. Podle Winnetteové je výchova stejnopohlavními páry evoluční ochranou, protože pokud například zemře matka, dítě může mít jinou, jen ne biologickou.

Brusel prosazuje jednotný postup

Téma „manželství pro všechny“ rezonuje nejen českou politickou scénou. Uzavřené svazky homosexuálů by se podle Evropské unie měly povinně uznávat ve všech zemích. „V každém případě by mělo začít platit manželství pro všechny, aby to bylo bez ohledu na to, jakou má kdo sexuální orientaci nebo identitu,“ říká europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

Naopak podle šéfky Trikolory Zuzany Majerové Zahradníkové je manželství svazkem muže a ženy, její uskupení tak návrh EU razantně odmítá. Stejně mluví i předseda SPD Tomio Okamura.

Neshody v koalicích

Konzervativní zástupci hnutí STAN Jan Farský nebo Petr Gazdík jsou spíše proti, v čemž se odlišují od svých koaličních kolegů Pirátů. S neshodami se potýká i koalice Spolu, kde proti rozšíření práv LGBT vystoupil šéf KDU-ČSL Marian Jurečka.

Svůj výrok se ale po kritice nejen ze strany ODS a TOP 09 snažil mírnit. „Máme jako lidovci své hodnoty, které hájíme. Stejně tak to mají ve druhé koalici a my chceme najít společnou řeč. Jde o víc než naše rozdíly. Musíme ČR po letech vlády Andreje Babiše s komunisty postavit na nohy a narovnat jí záda. To je, oč tu běží,“ napsal na Twitteru.

Tagy: