Byt plný výkalů a desítky zablešených koček. Žena z Jablonce míří na policii, zvěř do útulku

Žena z Jablonce týrala desítky koček.

Žena z Jablonce týrala desítky koček

Tři desítky koček odebrali inspektoři veterinární správy jejich majitelce v Jablonci nad Nisou. Značně zanedbaná zvířata skončila v útulku, žena na policejní stanici. Koček se totiž nechtěla vzdát a napadla zasahujícího policistu.

„Škrábance, kousance, ale bylo to rychlé, hoši byli v převaze, zpacifikovali ji rychle,“ popsala vyhrocenou situaci majitelka útulku Dášenka v Lučanech nad Nisou Dagmar Kubištová, která zvířata pomáhala odebírat. Podle ředitele Krajské veterinární správy Romana Šebesty žila zvířata v naprosto nevyhovujících podmínkách. „Kontrola ukázala, že žijí ve špíně, ve výkalech, že jsou zablešená,“ uvedl Šebesta.

ČTĚTE TAKÉ: Drastické týrání zvířat ve Francii. Při muslimské tradici trpí tisíce ovcí, zuří ochránci

Dagmar Kubištová takový zásah nepamatuje. „Doufám, že už nikdy nic takového nebudu muset zažít. Ta paní byla arogantní, agresivní, neustále všechny napadala slovně i fyzicky, vůbec si nepřipouštěla, že by udělala něco špatně. Přitom podmínky, ve kterých kočky žily, byly otřesné. Byt byl plný nepořádku a výkalů, dveře šly otevřít jen stěží. Byl tam ohromný zápach,“ zdůraznila majitelka útulku.

Právě zápach, který se šířil po celém domě, byl na počátku zásahu. Sousedé si stěžovali na jabloneckém magistrátu. Když na místo dorazily úřednice na kontrolu a škvírou ve dvěřích viděly hory odpadků, rozhodly se okamžitě zakročit. Spolu s inspektory veterinární správy a pracovnicemi útulku za asistence policejní hlídky se dostaly do bytu. Odborníci ihned rozhodli o odebrání koček pro jejich žalostný stav. „Měly plná bříška červíků, byly extrémně zablešené. Koťata jsou sice krásně chlupatá, ale když na ně sáhnete, jsou jak chrastítko, hubeňoučká,“ upozornila Kubištová.

Pro 19 dospělých koček a deset koťat teď ochránci zvířat hledají dobrovolníky, kteří by jim poskytli dočasnou péči. „Ideálně, aby si je vzali po dvou, aby je mohli pěkně piplat,“ přála by si majitelka útulku. Majitelce koček teď hrozí stíhání pro týrání zvířat a napadení úřední osoby.

Tagy: