Drastické týrání zvířat ve Francii. Při muslimské tradici trpí tisíce ovcí, zuří ochránci

Ilegální trh s ovcemi ve Francii během muslimského svátku

Nebohé ovce ve Francii

Kvůli muslimskému svátku Íd el Kebír se každý rok poráží tisíce ovcí. V souvislosti s touto tradicí se však navyšuje i počet ilegálních chovů konkurujících licencovaným jatkám. Podmínky, za nichž obchodníci z černého trhu přežvýkavce přechovávají, jsou drastické – schovávají je po bytech, kde se zvířata tísní v malých místnostech. Francouzské město Nice proti takové praxi aktuálně brojí. Záchraně ovcí se dlouhodobě věnují lidé z nadace Brigitte Bardotové.

Čtyři desítky ovcí v jedné místnosti o velikosti deset metrů čtverečních. Trocha sena na podlaze, dvě nádoby na vodu a pak už jen dva větráky. To vše v panelákovém bytě uprostřed sídliště ve francouzském Nice. Taková je realita černého trhu se zvířaty, jež jsou určena pro porážku během muslimského svátku Íd el Kebír. Rituálně porážené ovce jdou v tomto období na dračku. Každý kus se může prodat až za pět set eur, tedy kolem dvanácti tisíc korun.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Z koček na Liberecku si neznámý tyran udělal terč. Několik jich zabil, majitelé jsou zoufalí

Francouzským městem Nice na pobřeží Středozemního moře nyní rezonuje případ dvou mužů, kteří se ilegálnímu chovu věnovali. Ti na sebe v ulicích upozornili zakrváceným oblečením, navíc se do jednoho z takových bytů dostávali páčením dveří. Policisté je následně zadrželi. Hrozí jim půl roku vězení a vysoká pokuta.

Místní podobné praktiky výrazně zaskočily. „Byla jsem překvapená – 40 oveček v jednom bytě a v takovém horku? Nemám slov,“ uvedla obyvatelka města. „Lidé udělají všechno, aby si trochu vydělali,“ okomentoval jiný rezident.

Zástupe starosty Anthony Borré prohlásil, že podobné praktiky jsou nepřijatelné. „Uděláme všechno pro to, aby dva muži, kteří navíc obývali byt neoprávněně, byli potrestáni. Je to neakceptovatelné, jednak pro sousedy, jednak z pohledu hodnot republiky,“ řekl novinářům. Ovce si po jejich zatčení převzali zaměstnanci a dobrovolníci nadace herečky Brigitte Bardotové. „Loni jsme jich zabavili čtyři stovky, letos jich je už dvě stě,“ sdělil mluvčí organizace Christophe Marie.

Během svátku si muslimové připomínají osud Abraháma, který měl prokázat svou víru obětováním svého vymodleného syna. Dítě symbolicky nahradil beránek. Ve Francii je v této souvislosti pravidelně usmrceno kolem sta tisíc přežvýkavců. Jedná se sice o povolenou akci, ale vše musí proběhnout pod dohledem licencovaných firem k porážení dobytka. Mimo oficiální sféru tak každoročně tisíce zvířat trpí – jsou transportována v hrozných podmínkách a podřezávána bez předchozího omráčení.

Tagy:
Francie islám ovce týrání zvířat černý trh Nice Brigitte Bardotová Christophe Marie Anthony Borré