Projevil dobré srdce, ale sklidil teror. Za pobodání mladé ženy senior do vězení nepůjde

S podmíněným trestem odešel ve středu od Krajského soudu v Hradci Králové starší muž souzený za pobodání výrazně mladší ženy ve svém bytě. Původně mu hrozil několikaletý pobyt za mřížemi, ale místo pokusu o vraždu posoudil senát jeho jednání jako nedbalostní čin. Přihlédl k jeho dosavadní bezúhonnosti i k tomu, že ho žena delší dobu psychicky i fyzicky napadala. Rozsudek je pravomocný.

Projevil dobrotu, ale zažíval kvůli tomu teror. Pětatřicetiletá žena, která poprosila třiasedmdesátiletého seniora o přespání na jednu noc a on ji milosrdně vzal do svého bytu, u něj podle soudního spisu přes jeho odpor zůstala a dlouhodobě ho týrala. „Přes opakované žádosti odmítla odejít a pokaždé, když se ji pokusil dostat z domu, ho fyzicky napadla a mlátila, což se stupňovalo,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek. „Kopala ho, mlátila do obličeje, a to i pěstmi,“ doplnila obhájkyně obžalovaného Renata Dobývalová.

ČTĚTE TAKÉ: Jedna z nejbrutálnějších vražd Česka. Na psychiatrii upálil oběť zaživa, pak oslavně tančil

Muž menší postavy s podlomeným zdravím neměl sílu se bránit o polovinu mladší ženě ve velmi dobré fyzické kondici. Nakonec jednoho dne došel do kuchyně pro nůž, a tím ji dvakrát bodl. „Obžalovaný neviděl jinou možnost, jak se bránit, neboť měl obavu o svůj život,“ řekla Dobývalová. Fakt, že se senior, který má za sebou tři operace srdce, bál o své zdraví i život, potvrdily i znalecké posudky. Přitížila mu ale skutečnost, že si pro nůž došel do vedlejší místnosti v okamžiku, kdy poškozená svůj útok přerušila. „Nehrozil mu útok bezprostředně,“ vysvětlil Vacek, proč nebylo možné v tomto případě mluvit o nutné sebeobraně.

Podle spisu to ovšem nebylo zdaleka poprvé, co se žena závislá na alkoholu a drogách vnutila ke staršímu muži a nechala se od něj živit. Sama nepracuje, a tak jí tento relativně snadný způsob obživy vyhovoval. V minulosti měla i jiné oplétačky se zákonem. „Byla několikrát projednávána pro přestupky v souvislosti s ublížením na zdraví a výtržnostmi,“ sdělila Dobývalová s tím, že za to byla poškozená také odsouzena a v současné době si odpykává trest vězení za neplacení výživného na své dítě. Žena je podle ní i podle státního zástupce velice problémová. „Ve stavu opilosti je agresivní, napadá své okolí, zaútočila i na policistku,“ podotkl Vacek.

Státní zástupce a obhájkyně se ve svých závěrečných návrzích shodli, že by se případ měl posuzovat ne jako zločin vraždy ve stadiu pokusu, ale jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Soud to akceptoval a udělil seniorovi patnáctiměsíční trest vězení podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Dále musí zdravotní pojišťovně uhradit náklady na léčení poškozené ve výši zhruba 200 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že státní zástupce i obžalovaný se na místě vzdali práva na odvolání, rozsudek okamžitě nabyl právní moci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zadržená Češka v Tunisku si nestěžuje, tvrdí vedení věznice. V cele se tísní s několika ženami

Tagy: