Zesnulý Bobby Charlton pro fotbal objevil Davida Beckhama. Ten po něm dostal křestní jméno

Robert „Bobby“ Charlton, který zemřel pouhých deset dní po oslavě svých 86. narozenin, patřil historicky k nejlepším fotbalistům všech dob. V roce 1966 s Anglií zvítězil na mistrovství světa a ve stejný rok získal také Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu Evropy. Během života prožil okamžiky doslova euforické, ale i velmi tragické.

Na začátku kariéry Bobby jako zázrakem přežil obrovskou tragédii. V roce 1958, když mu bylo jednadvacet let a vracel se s týmem Manchester United z tehdejšího poháru mistrů evropských zemí, v němž vybojovali postup do semifinále, letadlo havarovalo na letišti v Mnichově. Třiadvacet jeho kamarádů zemřelo, on byl mezi dvaceti pasažéry, kteří neštěstí přežili.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Fotbalista Marián Čišovský s nevyléčitelnou nemocí bojoval statečně. Poslední rok byl pro něj a rodinu utrpením

Téměř celou svoji sportovní kariéru patřil k velkým oporám nejen Manchesteru United, ale i anglické reprezentace, s kterou v roce 1966 vybojoval první a dosud poslední titul mistrů světa. V semifinále díky jeho dvěma brankám Anglie porazila Portugalsko 2:1, ve finále si pak v dramatické bitvě poradila s Německem.

Po skončení hráčské kariéry založil několik škol pro mladé talentované fotbalové naděje ve Velké Británii, Kanadě či Austrálii. Objevil mnoho talentů, například i Davida Beckhama, který k němu choval velkou úctu. „Moje křestní jména jsou David Robert Joseph. Joseph po dědečkovi a Robert, protože můj táta byl velký fanda Manchesteru a Bobbyho Charltona. Takže mám jedno jméno jako sir Bobby,“ zmínil ve své autobiografické knize Beckham.

Charlton ovlivnil několik generací fotbalistů. Vzhlížely k němu i české fotbalové legendy. „Bobby byl typický anglický gentleman, a to se projevovalo i na hřišti. Dokázal být hodně tvrdý, ale zároveň hrál vždy čistě a férově,“ vzpomínal na něj ve svých pamětech Josef Masopust.

V roce 1976 Charltonovi královna udělila Řád britského impéria a v roce 1994 získal rytířský titul. V roce 2002 byl uveden do Síně slávy anglického fotbalu a v roce 2009 se stal čestným občanem města Manchester. V dresu Rudých ďáblů odehrál 758 zápasů a vstřelil 249 gólů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Dokument o Davidu Beckhamovi měl premiéru v Londýně:

Tagy:
letadlo Anglie smrt Evropa havárie kariéra David Beckham fotbalista fotbal Zlatý míč Manchester United FC Bobby Charlton Pohár mistrů evropských zemí