Soud potvrdil doživotí pro žháře z Bohumína. Ten zapálil byt a zabil tak 11 lidí

Bohumínský žhář u soudu

Bohumínský žhář si vyslechl trest od soudu

Krajský soud v Ostravě v úterý potvrdil za vraždu 11 lidí doživotní trest pro žháře z Bohumína na Karvinsku. Obžalovaný, který u dveří bytu v panelovém domě založil požár, se žalobcem už před časem uzavřel dohodu. Soud ji schválil. Rozhodnutí je už pravomocné, obžalovaný ani státní zástupce nemají právo na odvolání.

Požár panelového domu vypukl loni 8. srpna odpoledne. Motivem žhářského útoku byly podle žalobce spory v rodině. Obviněný nezvládl fakt, že jej opustila manželka a nastěhovala se do bytu, kde bydlel její syn s družkou a svým synem.

Právě dveře tohoto bytu polil muž podle policie přineseným benzinem a zapálil. V bytě bylo 15 lidí, konala se tam zrovna oslava narozenin.

„Byl vedený dlouhodobou nenávistí k synovi a záští k manželce,“ uvedl státní zástupce Michal Król. Pro založení požáru muž podle soudu použil osm litrů benzinu, který nalil na dveře a do prostoru mezi dveře a práh. Hořlavá tekutina tak natekla do bytu. Když benzin odsouzený zapálil, oheň se velmi rychle rozšířil.

Během deseti minut byly v plamenech všechny místnosti bytu. Přímo v ohni zemřelo šest lidí. Dalších pět lidí zemřelo po pádu z okna v 11. patře, když se snažili plamenům uniknout. Mezi mrtvými byly i tři děti a těhotná žena.

Lidé křičeli, ať neskáčou. Ale oni už hořeli

„Bylo od začátku jasné, že to je mimořádná tragédie. Jedenáct mrtvých lidí, to tady nepamatujeme,“ popsala v srpnu první dojmy z místa požáru reportérka CNN Prima NEWS Markéta Schenková.

Hovořila i s očitou svědkyní požáru, která zároveň bydlí v domě, v němž hořelo. „Do dvou minut tu byla policie a zatkla toho pána, který to zřejmě podpálil. Ptali se ho, zda to bylo úmyslně a on řekl, že ano,“ uvedla Šípková. „Tak ho hned sebrali, dali mu želízka a posadili do auta,“ dodala svědkyně.

„Na balkóně byli lidé a křičeli, že nemůžou dýchat, a už šlehaly plameny a černý dým. A někteří, kterým se podařilo přelézt z balkonu na balkon, jsou asi v pořádku. Ale jedna paní tam zůstala uvězněná, protože ta se bála přelézt. To je vysoko, 11. patro. A potom přijeli hasiči,“ popsala celou situaci Šípková. „Z druhé strany už začali ti lidé vyskakovat. Lidi křičeli, ať neskáčou, jenomže oni už hořeli,“ dodala svědkyně.

Tagy: