Češi v minulých letech během podzimu a zimy létali na dovolenou do exotických destinací. Vzhledem k pandemii koronaviru se však cestování výrazně omezilo. Ne všichni Češi ale zůstali ve své domovině. Někteří se i přes značná omezení k moři vydali. Mezi těmito lidmi je i manželský pár, který vyrazil do Egypta.
Manželský pár bydlící v Praze, jejichž jména redakce CNN Prima NEWS zná, vyrazil z Letiště Václava Havla do egyptské Hurghady na konci listopadu. Zde pak byli ubytováni v hotelu Sunrise Royal Makadi Resort a Spa, kam létají již řadu let pravidelně i dvakrát do roka.
Zanzibar, Emiráty, Egypt. Češi si chtějí koncem roku vyrazit hlavně za exotikou
Češi mají navzdory pandemii velký zájem o vánoční a silvestrovské pobyty v Egyptě, Spojených arabských emirátech i na Zanzibaru. Vyplývá to z údajů tuzemských cestovních kanceláři, z nichž některé vrátily před časem tyto zájezdy do prodeje a jiné hodlají opět rozšiřovat nabídku co nejdříve. O exotické dovolené je podle nich mezi Čechy zájem.
Velkým specifikem oproti jiným rokům pro ně bylo testování na COVID-19 a prázdná letiště, a to jak v Praze, tak v Hurghadě. Lidé podle páru buď měli PCR test z Česka, nebo byli testováni až po přistání v Egyptě.
V hotelu jsou běžně ubytovány tisíce lidí, vzhledem k celosvětové pandemii je ale nynější kapacita hotelu zaplněna výrazně méně. „Já bych řekla z 10 až 15 procent. Hotel má kapacitu asi 2 000 lůžek a bylo nás tam maximálně 300, víc určitě ne,“ zmiňuje Češka.
Nižší počet hotelových hostů však nebyl vůbec na škodu. „Bylo tam strašně málo lidí, což bylo výborné. Byli jsme všude téměř sami. Ani u stravovacích míst jsme nikde nečekali a fronty se netvořily,“ řekla turistka CNN Prima NEWS s tím, že v hotelové jídelně byly kvůli koronaviru další změny. V předešlých letech si totiž hosté nabírali jídlo sami, nyní to však dělá personál, který nosí roušky i rukavice.
Pozitivum pandemie? Konec plýtvání potravinami
Tento tah považuje Češka za skvělý, protože se díky němu neplýtvá potravinami. „Vždy se našli lidé, kteří si v jídelně na talíře nabrali hory jídla, jež pak nechávali na stolech. To teď samozřejmě není. Kuchař každému nabere, kolik si řekne, a lidé si říkali jen o takové porce, které byli schopni sníst,“ říká turistka.
Samotný hotel, kam s manželem létají pravidelně již několik let, je součástí kampaně zaměřené právě na snahu neplýtvat potravinami. V předešlých letech tak hotelový personál například denně informoval své hosty o tom, kolik potravin za předešlý den museli vyhodit. Letos se to díky opatřením neděje.
Pandemie koronaviru přinesla i pozitivum na fungování hotelu. Běžně sem noví hosté přijeli v ranních hodinách a pokoj měli připravený až od 14:00. Tentokrát však okamžitě dostali kartu od připravených pokojů.
Na místě samozřejmě platila řada opatření. Před vstupem na recepci či do restaurací se hostům měří teplota, pravidelná je dezinfekce rukou. Tyto věci však podle české turistky nebyly omezující. „Nebylo to nic, co by nám vadilo,“ dodala žena.