Nouzový stav potrvá do 12. prosince, schválila vláda

Protiepidemiologický systém PES (Zdroj: Pixabay.com/Ministerstvo zdravotnictví/ CNN Prima NEWS)

Kanál 3 - Online - živé ad hoc vysílání

Nouzový stav bude v Česku platit do 12. prosince, schválila vláda. Česko se také od pondělí 23. listopadu přesune do mírnější fáze systému PES a bude zkrácen zákaz vycházení, prodloužena doba prodeje v obchodech i skrze výdejní okénka v restauracích. Tiskovou konferenci po jednání vlády jsme na na CNN Prima NEWS přinesli živě.

Menšinový kabinet hnutí ANO a ČSSD původně plánoval prodloužení nouzového stavu o 30 dnů do 20. prosince, nezískal pro to ale souhlas Sněmovny. Poslanci odhlasovali ve čtvrtek po dlouhé debatě odsunutí konce nouzového stavu o 22 dnů. Bez souhlasu Sněmovny by nouzový stav skončil s dneškem.

Na nouzový stav jsou vázány restrikce k omezení šíření nákazy koronavirem v systému PES. Podle něj je Česko aktuálně na stobodové škále na hodnotě 62. A spadá tedy už do čtvrtého z pěti stupňů. Právě přechod z nejhoršího do čtvrtého stupně bude ministr Blatný také na jednání vlády navrhovat a dá se očekávat, že to kabinet odsouhlasí.

Na jaře v Česku platil kvůli šíření koronaviru nouzový stav od 12. března do 17. května. Po souhlasech dolní komory se tehdy prodlužoval dvakrát na celkem 66 dní. Tentokrát by měl trvat nejméně 68 dní.

Tagy: