Životní úspěch pro cyklistu Hirta. Na italském Giru ovládl královskou etapu

Den, na který nadosmrti nezapomene. Český cyklista Jan Hirt zapsal doposud největší úspěch své dlouhé kariéry. Na jednom ze tří největších závodů v kalendáři – Giro d'Italia – zapsal vítězství, navíc v supernáročné 16. etapě, která vedla přes smrtící horu Mortirolo. Díky němu se nyní posunul do první desítky celkové pořadí.

Po 202 kilometrech a 5 250 nastoupaných metrech oslavil v cílovém městě Aprica etapový vavřín na Giru jako pátý český cyklista v historii. V průběžném pořadí se posunul z dvanáctého místa na deváté. Druhý v úterý za Hirtem dojel o sedm sekund později Nizozemec Thymen Arensman.

Hirt, člen belgické stáje Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux, před třemi lety v královské etapě na Giru rovněž s přejezdem přes Mortirolo obsadil druhé místo. Letos už českého vrchaře nikdo neporazil. Etapovým prvenstvím navázal na Jána Svoradu, Jana Hrušku, Romana Kreuzigera a Josefa Černého, jenž jako zatím poslední Čech uspěl před dvěma lety.

Když to nezkusíte, nevíte, na čem jste

„Chtěl jsem jít do úniku a zajet výsledek. Vždycky, když je Mortirolo, tak se těším. Na Mortirolu jsme museli bohužel dotahovat, pak jsem měl problémy s řazením a ve sjezdech křeče. Bylo to utrpení, ale strašně jsem to vítězství chtěl,“ řekl Hirt v televizním rozhovoru.

Už na začátku etapy se pustil do úniku, pak doháněl ve skupině osmičku uprchlíků a během cesty do obávaného průsmyku Mortirolo se dotáhl zpátky na čelo. Rozhodl v posledním stoupání na Santa Cristinu. „Utrhl“ Alejandra Valverdeho s Hughem Carthym, pak i Lennarda Kämnu a Arensmana a vedení v závěrečném sjezdu na mokrém asfaltu udržel.

„Věděl jsem, že v prudším úseku (posledního stoupání) musím útočit. Kämna měl náskok, ale když to nezkusíte, tak nevíte, na čem jste. Jsem šťastný,“ dodal Hirt, jenž v únoru ovládl Kolem Ománu a po šesti letech vyhrál etapový závod. Na Giru startuje popáté.

V růžovém trikotu lídra Gira zůstal Ekvádorec Richard Carapaz, Hirt na něj ztrácí necelých osm minut. Ve středu čeká peloton další horská etapa se startem v Ponte di Legno. Závod skončí v neděli. Hirtovým maximem v konečném pořadí je dvanáctá příčka z roku 2017.

Tagy: