Zkáza „Beryl“. Hurikán v Karibiku zesílil na nejvyšší stupeň, NASA ukázala superbouři z kosmu

Hurikán Beryl v Karibiku zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň

NASA ukázala hurikán Beryl z kosmu

Hurikán Beryl v jihovýchodním Karibiku zesílil na pátý, tedy nejvyšší stupeň. Podle agentury AP o tom v noci na úterý SELČ informovalo americké Národní středisko pro hurikány (NHC). V ostrovním státě Grenada si živel vyžádal jednu oběť, v oblasti nefungují komunikační linky. NASA zveřejnila záběry hurikánu z kosmu. Prohlédnout si je můžete v úvodním videu článku.

Střed bouře se setkal s pevninou v pondělí na malém grenadském ostrově Carriacou, kde vytrhával dveře, okna a střechy domů. Hurikán v tu dobu provázel vichr o rychlosti 240 kilometrů v hodině, který později zesílil až na 260 kilometrů v hodině.

ČTĚTE TAKÉ: Česku hrozí teplotní šok. Ochlazení vystřídá parné vedro, kdy přijde další tropický den?

Grenadský premiér Dickon Mitchell uvedl, že úřady nejsou schopny kvůli nefungujícím komunikacím situaci na ostrovech Carriacou a Petite Martinique posoudit. Škody hlásí také Barbados.

Hurikán Beryl zanechal spoušť v Karibiku:

Meteorologové sdělili, že hurikán postupuje na severozápad a ve středu by se měl prohnat kolem Jamajky.

Meteorologové letos očekávají extrémně aktivní sezonu hurikánů, která zpravidla trvá od června do listopadu. Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) v květnu předpověděl vznik čtyř až sedmi silných hurikánů s větrem okolo 200 kilometrů v hodině. Důvodem je i extrémně vysoká teplota vody v části Atlantiku, kde se tropické bouře utvářejí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česku hrozí teplotní šok. Ochlazení vystřídá parné vedro, kdy přijde další tropický den?

Tagy:
vesmír NASA bouřka Karibik Barbados Jamajka tropická cyklóna Národní úřad pro oceán a atmosféru Carriacou Dickon Mitchell Beryl