Česku hrozí teplotní šok. Ochlazení vystřídá parné vedro, kdy přijde další tropický den?

Ideální zábavou pro tropický den je návštěva koupaliště.

Počasí (2.7.2024 7:05)

Česko po výrazném ochlazení, které nastalo začátkem týdne, vyhlíží návrat letního teplého počasí. Toho by se mělo dočkat o víkendu, hlavně v sobotu, kdy rtuť teploměru překročí tropických 30 °C, informují meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Do té doby je však nutné počítat s deštěm a teplotami okolo 21 °C.

V úterý bude pod mrakem. „Na naše území proudí chladnější a vlhčí vzduch od severozápadu. V severních oblastech je dokonce oblačno až zataženo a mohou se tam ojediněle vyskytovat srážky,“ vysvětlil ve vysílání CNN Prima NEWS meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák. Nejvyšší denní teploty budou poměrně nízké, rtuť teploměru se zastaví na 21 °C.

ČTĚTE TAKÉ: Děsivé záběry z italské vesnice: Potok se změnil v ničivý živel, voda se valila ze skal

Ve středu očekávejte oblačno až zataženo a na většině území se objeví přeháňky, informuje ČHMÚ. Teploměry mají nejčastěji ukazovat hodnoty mezi 17 a 21 °C, přičemž na Moravě a ve Slezsku to může být až 23 °C.

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě bouřek místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Bouře. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Během čtvrtka bude převážně oblačno až zataženo, místy se mohou objevit přeháňky. Nejvyšší denní teploty se mají pohybovat v rozmezí od 19 do 23 °C.

V pátek v průběhu dne se dočkáme ubývání oblačnosti i srážek. Rtuť teploměru se bude pohybovat mezi 22 a 26 °C.

Výrazného oteplení se opět dočkáme až o víkendu. Sobotní teploty se vyšplhají k hodnotám mezi 27 a 31 °C. Od západu se však do Česka dostanou přeháňky nebo bouřky, které ojediněle mohou být i silné. V neděli přes Česko projde studená fronta, která s sebou přinese další ochlazení. Nejvyšší denní teploty nepřesáhnou 24 °C.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Divoký začátek prázdnin v Evropě: Bouře zabíjely ve Švýcarsku i Francii, voda zaplavila města

Tagy: