Zkorumpovaná Ukrajina do NATO nepatří. Držme se od ní dál, šokoval chorvatský prezident

Chorvatský prezident Zoran Milanović během úterní tiskové konference

Chorvatský prezident Zoran Milanović v úterý prohlásil, že na Ukrajině se vláda nezměnila demokraticky, nýbrž pučem a že pro tuto zemi není v NATO místo. Podle jeho názoru Chorvatsko, které je členem aliance od roku 2009, by se v nynějším dění kolem Ukrajiny nemělo nijak angažovat, informovala chorvatská média. Ukrajinské ministerstvo zahraničí dalo v reakci najevo „hluboké zklamání“, zatímco chorvatský premiér Andrej Plenković vyjádřil údiv a Ukrajincům se omluvil.

„My s tím nebudeme mít nic společného a nic nemáme. Pokud dojde k eskalaci, stáhne se všechno až do posledního chorvatského vojáka,“ řekl podle webu Dnevnik.hr Milanović.

„Pro Ukrajinu není místo v NATO. Když se na Ukrajině měnila moc, tak toto hnutí, které bylo všechno –⁠ jen ne demokratické, bylo převratem, při němž bylo zabito 50 lidí. Šlo o následující: Ukrajina jde na Západ, u Ruska není co hledat, v EU bude med a mléko,“ citoval web prezidentova slova. Ukrajinu přitom Milanović označil za nadále jednu z nejvíce zkorumpovaných zemí.

„Chorvatský prezident projevil pohrdavý postoj a nevděk za pomoc, kterou Ukrajina a Ukrajinci v minulosti Chorvatsku poskytli v jeho boji za nezávislost i v boji s ničivými požáry. Ale jsme si jisti, že tento nevděk je jeho osobní rys a netýká se chorvatského lidu,“ uvedlo v prohlášení ukrajinské ministerstvo zahraničí, které si také předvolalo chorvatskou velvyslankyni v Kyjevě.

Premiér Plenković zaujímá k dění kolem Ukrajiny obdobný postoj jako vlády ostatních členských zemí Evropské unie a na rozdíl od Milanoviče je s Ukrajinou solidární. To dal Plenković jasně najevo při dvoudenní prosincové návštěvě v Kyjevě a ve Lvově.

Premiér se Ukrajincům omluvil

Milanovićovi se to ale nelíbí. „Stáhneme se do posledního vojáka. Chorvatsko s tím nemá nic společného a já nedovolím, aby mělo. A Plenković ať si hrozí, jak chce. Chorvatsko se od toho musí držet dál jako od ohně. Chorvatsko v tom nebude hasičem,“ prohlásil dnes chorvatský prezident.

Plenković tyto „neskutečné“ výroky, které ho překvapily a udivily, odmítl. „Myslel jsem, že jde o nějaký briefing a že je to nějaký ruský funkcionář,“ řekl podle webu nezávislé televize N1 premiér. „Na Ukrajině žádní chorvatští vojáci nejsou, tak nevím, jaké vojáky má na mysli,“ dodal. Jménem vlády se pak „momentálně okupovaným Ukrajincům“ omluvil. Odmítl přitom rovněž Milanovićova slova o zkorumpovanosti Ukrajiny.

Obavy z možné invaze na Ukrajinu, u jejíchž hranic má Rusko desetitisíce vojáků, v posledních týdnech vedly ke zvýšení napětí mezi Moskvou a Západem. USA a další mocnosti varovaly, že Rusko bude v případě napadení Ukrajiny čelit tvrdé reakci. NATO také oznámilo, že kvůli hrozbě ruské agrese vysílá další lodě a letadla k posílení obrany východní Evropy.

Tagy: