Zlatý míč poprvé pro Benzemu. Útočník Realu Madrid konečně porazil i Messiho

Útočník Realu Madrid Karim Benzema poprvé v kariéře získal Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa. Čtyřiatřicetiletý Francouz ovládl 66. ročník prestižní ankety před druhým Senegalcem Sadiem Maném z Bayernu Mnichov a třetím Belgičanem Kevinem De Bruynem z Manchesteru City. Anketa pořádaná týdeníkem France Football se poprvé nevyhodnocovala za kalendářní rok, ale za sezonu.

Benzema převzal cenu v závěru galavečera v Paříži od svého bývalého trenéra z Realu Zinédina Zidana. Právě někdejší vynikající záložník byl od roku 1998 zatím posledním francouzským držitelem Zlatého míče.

„Když vidím tu trofej před sebou, jsem na sebe opravdu hrdý. Vybavuje se mi všechna ta práce, nikdy jsem se nevzdal. Je to splněný dětský sen, ale i když jsem dostal individuální ocenění, patří i všem mým spoluhráčům,“ řekl Benzema, jenž po převzetí trofeje pozval na pódium i svoji rodinu. Poděkoval také svým vzorům Zidanovi a Brazilci Ronaldovi.

Benzema v ročníku 2021/22 vstřelil za Real 44 gólů v 46 soutěžních zápasech a pomohl mu ke španělskému titulu i triumfu v Lize mistrů. V obou soutěžích se stal nejlepším střelcem a v srpnu získal ocenění pro nejlepšího evropského hráče v anketě UEFA.

Rodák z Lyonu přidal v uplynulé sezoně dalších šest zásahů v mezistátních utkáních a pomohl reprezentaci k triumfu v Lize národů i k postupu na mistrovství světa. Výběr galského kohouta bude na přelomu listopadu a prosince obhajovat v Kataru titul světových šampionů.

„Ušel jsem až sem dlouhou cestou, ale v kariéře jsem si prožil i složité období, kdy jsem nemohl reprezentovat. Nebylo to snadné pro mě ani pro moji rodinu, ale vždycky jsem věřil v návrat," připomněl Benzema aféru z roku 2015, kdy kvůli podílu na vydírání bývalého spoluhráče Matthieua Valbueny dostal loni v listopadu od soudu roční trest vězení s podmínkou a na šest let vypadl z národního týmu.

Mezi třiceti nominovanými chyběl poprvé od roku 2005 loňský vítěz ankety a se sedmi triumfy její rekordman Lionel Messi, jenž má za sebou komplikovanou sezonu po přestupu z Barcelony do Paris Saint-Germain. Pětinásobný vítěz Cristiano Ronaldo obsadil 20. místo. Do finálového výběru se nedostal žádný český fotbalista.

Oceněni i Gavi nebo Curtois

Nejlepší fotbalistkou roku byla vyhlášena španělská útočnice Alexia Putellasová, která obhájila triumf a stala se první dvojnásobnou vítězkou. Trofej Raymonda Kopy pro nejlepšího hráče do 21 let obdržel další barcelonský zástupce, španělský záložník Gavi. Držitelem trofeje Lva Jašina pro nejlepšího brankáře se stal Belgičan Thibaut Courtois z Realu Madrid.

Tradiční anketu v letech 2010 až 2015 pořádaly FIFA s časopisem France Football. Jejich spolupráce ale skončila a od roku 2016 vítěze vyhlašuje opět pouze francouzský magazín, a to na základě hlasování novinářů z celého světa.

Nejprve byla cena určena pro nejlepšího evropského hráče, později pro nejlepšího fotbalistu působícího v Evropě a od roku 2007 byla anketa otevřená pro hráče z celého světa. Jako první ji v roce 1956 vyhrál Angličan Stanley Matthews, o šest let později obdržel Zlatý míč Josef Masopust a v roce 2003 Pavel Nedvěd.

Konečné pořadí:

  • 1. Karim Benzema (Francie / Real Madrid)
  • 2. Sadio Mané (Senegal / Bayern Mnichov)
  • 3. Kevin De Bruyne (Belgie / Manchester City)
  • 4. Robert Lewandowski (Polsko/Barcelona)
  • 5. Muhammad Salah (Egypt/Liverpool)
  • 6. Kylian Mbappé (Francie/PSG)
  • 7. Thibaut Courtois (Belgie / Real Madrid)
  • 8. Vinícius Júnior (Brazílie / Real Madrid)
  • 9. Luka Modrič (Chorvatsko / Real Madrid)
  • 10. Erling Haaland (Norsko / Manchester City)

Tagy: