Páni nevykoupitelní. Šílená klauzule čeká na další hvězdu Realu, zájemci mají smůlu

Moc dobře ví, že vlastní klenoty, kolem kterých je třeba vybudovat neprolomitelný bezpečnostní systém. Řeč je o fotbalových klubech toužících udržet si své drahocenné zboží stůj co stůj. Real Madrid brzy udělá neukradnutelný předmět z Vinícia Júniora.

Teprve 21letý křídelník byl naprosto klíčovou součástí kádru, který v uplynulé sezóně dosáhl na titul ve španělské La Lize i na trofej v Lize mistrů. A Real si je více než dobře vědom toho, že jde o hráče s potenciálem táhnout „bílý balet“ mnoho dalších let. Proto by měl brzy Vinícius Júnior přiložit pero na novou smlouvu.

Stávající kontrakt mu platí až do roku 2024, tak proč podepisovat už teď nový? Ten nastávající totiž bude obnášet výrazně vyšší výstupní klauzuli. Tedy podmínku, jež odradí zájemce, kterých jistě může být skrze výkony brazilského talentu několik. Ve fotbale se sice točí větší a větší peníze, ale nejpopulárnější světový sport zatím nedošel do fáze, kdy by byl jakýkoliv klub ochotný zaplatit, dalo by se říct šílenou, jednu miliardu euro. V přepočtu 24,7 miliardy korun.

Přesně tolik – pokud vše dospěje do zdárného konce – mimo jiné podle webu Goal musí zaplatit tým, který by měl Vinícia rád ve svých řadách ještě před koncem smlouvy s Realem. Ta by měla mít platnost až do roku 2028.

Z odchovance Flamenga se tak stane fotbalová Mona Lisa. Stejně jako nelze ukradnout slavný obraz z pařížského muzea Louvre, nebude možné jen tak „vyfouknout“ Viniho Jr. madridskému celku. V případě, že by teoreticky v budoucnu došlo k neshodám mezi hráčem a klubem, případně by byl jen nespokojený a mocně toužil odejít před vypršením kontraktu, může po sáhodlouhých jednáních částka spadnout, ale samozřejmě ne na zanedbatelné minimum.

Pokud ale bude vše růžové, Vinícius bude nevykoupitelným fotbalistou. Stejně jako pár dalších hráčů ve Španělsku. Dá se říct, že La Liga se specializuje na nebetyčné a nezaplatitelné výstupní klauzule, respektive především dva její kluby. Real má pevně pojištěné služby i u Karima Benzemy, útočníka, který si v posledních měsících výrazně řekl o to, aby byl novým držitelem Zlatého míče. I on může jít na novou adresu jen v případě, že zájemce pošle do Madridu miliardu eur.

Identickou cifru mají do smlouvy zapracovanou rovněž barcelonští Ansu Fati a Pedri. Není to tak, že by jejich hodnota na trhu byla až takto vysoká. U Vinícia uvádí web Transfermarkt 100 milionů eur, u Benzemy i vzhledem k vyššímu věku 30 milionů eur, Ansu Fati je oceněný na 60 milionů a Pedri na 80.

Ne všude jsou výstupní klauzule povinné, ale zrovna na Pyrenejském poloostrově ano. A to od té doby, co se Neymar – stále absolutní přestupový rekordman – stěhoval v roce 2017 za 222 milionů eur z Barcelony do Paris Saint-Germain.

Tagy: