Zlínsko částí pašerácké cesty? V posledních dnech tam policisté zadrželi už desítky migrantů

Policie na Zlínsku během posledních dní zadržela desítky migrantů

Desítky zadržených migrantů na Zlínsku

Už téměř 70 běženců, především ze Sýrie, zadrželi policisté v posledních dnech na Zlínsku. Naposledy skončilo v policejní cele 36 cizinců, kteří se pohybovali v okolí Valašských Klobouků.

V pátek v policejní cele skončilo 31 cizinců, včera přibylo dalších 36. Komunikace s nimi i za účasti anglicky mluvícího tlumočníka byla velmi složitá. Většina běženců ale tvrdila, že pochází ze Sýrie. Podle policie měli tvrdit, že jejich cílem bylo Německo.

Část zadržených cizinců se objevila poblíž železniční trati ve Štítné nad Vláří. Policii na ně upozornili místní lidé. „Jezdili tu pořád, i v pátek – v pátek tady taky byli. Tam jich bylo plno, tři auta jsme viděla a asi deset těch běženců a pak chytli další,“ popsala pro CNN Prima NEWS obyvatelka Štítné.

Policisté zadrželi pouze běžence. Žádní převaděči mezi nimi nebyli. Otázkou tak zůstává, proč se cizinci, kteří většinou směřují do Německa, objevili zrovna tady na moravsko-slovenském pomezí. „Prozatím nemáme informace o tom, jakým způsobem k nám tito lidé přicestovali. Tento trend není nový, opakuje se v pravidelných intervalech,“ upřesnil a mluvčí policie Monika Kozumplíková.

Další tři cizince údajně syrského původu zadrželi policisté včera v podvečer na vlakovém nádraží ve Valašských Kloboukách. „Momentálně policisté řeší, jakým způsobem se o tyto cizince postarají, budou pravděpodobně stejně jako v pátek umístěni v policejních celách po celé České republice,“ doplnila Kozumplíková.

Policisté zjistili, že dva ze zadržených cizinců už v minulosti požádali o azyl v jiné evropské zemi. Ti budou převezeni do zařízení pro čekatele na azyl. Zbývající běžence nyní čeká správní řízení, které většinou končí rozhodnutím o vyhoštění.

Tagy: