Zloděj se považoval za sběratele. Po roce se našly betlémské figurky za 140 tisíc

Figurky

S nadsázkou lze říct, že se jedná o malý zázrak. Kriminalistům se podařilo vypátrat zloděje, který loni před tříkrálovým večerem ukradl historické betlémské figurky z kostela v Hradci Králové v hodnotě 140 tisíc korun. Sošky muž ukradl proto, že je sbírá. Na Vánoce by měly být opět vystaveny pro veřejnost.

Figurky z kostela Božského srdce Páně na náměstí 28. října zmizely po minulých vánočních svátcích a díky kriminalistům se na ty letošní mají naopak stihnout do kostela vrátit. „V těchto dnech se nám podařilo objasnit loňskou krádež šesti figurek z betlému. Z té je obviněn 56letý muž, kterému hrozí odnětí svobody od jednoho roku do pěti let,“ okomentovala případ mluvčí královéhradeckých policistů Iva Kormošová.

Figurky ukradl proto, že je sbírá

Policisté původně měli obavy, že pachatel chce figurky zpeněžit, našli je ale u něj i téměř po roce. Bezmála sto let staré figurky muž ukradl, protože se prý považuje za sběratele. Policisté mu ale vysvětlili, že je především zloděj. Postavičky ze dřeva v hodnotě kolem 140 tisíc korun jsou velké zhruba 30 centimetrů a farnost se už těší na jejich návrat.

„Jsme samozřejmě moc rádi, že se betlémské figurky vrátí zpět ještě před Vánoci a budou opět lidem dělat radost. Pokud do Vánoc policie předá patřičné postavy panu faráři, bude mít farnost určitě tendenci je opět lidem představit,“ prozradil Pavel Sršeň z Královéhradecké diecéze.

Biblický výjev by tak mohl být znovu kompletní. Vykradený betlém byl totiž zatím uložený v útrobách kostela.

Tagy: