Zloděj ukradl z pražské galerie obrazy za půl milionu. Cenná díla odvezl v tramvaji

Ukradl cenné obrazy

Policisté vyšetřují krádež obrazů z galerie v centru Prahy. Muž tam ukradl pět nejcennějších děl. Galerie teď za jejich vypátrání nabízí odměnu. Zloděje naštěstí při odchodu zachytilo hned několik kamer.

Kamera muže zachytila, jak z galerie v pasáži U Nováků ve Vodičkově ulici odchází s obrazy od malířky Evy Jandejskové v podpaží. Jak se dostal dovnitř, zatím není jasné. Dveře galerie totiž nebyly poškozené. „Nejvzácnější dílo bylo vystaveno ve výloze. Bylo zabezpečeno speciálním systémem,“ popsala ředitelka galerie Blanka Krausová.

„Nechtěla jsem ho vůbec dávat z ruky, ale jelikož jsme to udělali jako retrospektivní výstavu, tak jsem tam samozřejmě musela dát i starší věci. Dala jsem tam jeden z těch nejlepších, starších,“ řekla malířka a autorka obrazů Eva Jandejsková.

Další tři obrazy se též nacházely ve výloze. „Poslední pátý obraz zloděj vyndal ze speciálního systému, kterým byl upevněn,“ vysvětlila Krausová. „Myslím si, že šel po cenách,“ doplnila Jandejsková.

Zloděj dohromady způsobil škodu za asi půl milionu korun. Naposledy ještě kamera muže zachytila, jak ve Vodičkově ulici nastupuje do tramvaje. Tam stopa končí. „Policisté v současné době po neznámém pachateli pátrají a je podezřelý ze spáchání trestného činu krádeže, za což mu hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi,“ uvedl policejní mluvčí Richard Hrdina.

Janečkovi se obraz nevrátil

Pokud muže poznáváte, ozvěte se policistům na linku 158, napsat můžete i redakci Krimi zpráv. „Naše aukční síň vyhlašuje finanční odměnu 20 tisíc korun pro toho, kdo obraz vrátí, anebo poskytne informace vedoucí k jeho nalezení,“ upozornila spolumajitelka galerie Dominika Jakubcová.

Autorka i majitelky galerie doufají, že se ukradené obrazy podaří najít. Takové štěstí neměl miliardář Karel Janeček. Tomu zloděj minulý rok ze skladovacích prostor ukradl obraz Karla Gotta s názvem Čas něžnosti III. I přesto, že se případ objevil v médiích, obraz se policistům do dnešního dne vypátrat nepodařilo, stejně jako pachatele, který ho ukradl.

Tagy: