Zloděj vykrádá v Beskydech chaty. Zabezpečení je základ, apeluje policie

Zloděj řádí v chatové oblasti

Chaty a chalupy v Beskydech jsou v ohrožení. V horách se totiž pohybuje zloděj, který je vykrádá. Policisté jsou na něj zatím krátcí. Vyhlásili po něm celostátní pátrání a s fotkou možného pachatele dokonce objíždějí místní obyvatele.

Na Frýdecko-Místecku se pohybuje zloděj, který během pár týdnů vykradl už okolo deseti chat. Dostane se dovnitř, nějakou dobu v nich pobude, něco tam sní, vypije i ukradne. Do pátrání po nenechavci už se zapojily klasické policejní hlídky i psovod.

Leták s fotkou možného pachatele mají policisté neustále u sebe a ukazují ho místním lidem. Jenže zloděje nikdo neviděl, ani o něm neslyšel. „Po muži z Karvinska pátráme už od poloviny září tohoto roku,“ řekla policejní mluvčí Eva Michalíková. Ladislav Neumann si chatu v Komorní Lhotce koupil loni v prosinci. I když tam prakticky bydlí, zmizel mu dvoukolák a další chalupářské náčiní. Dovnitř se ale zloděj zatím nedostal, protože okna i dveře má pořádně zabezpečené. „Mám telefon na policisty do Hnojníka, kdyby se něco dělo. Když přespí, vylomí zámek – tak to se dá opravit, ale ať neudělá škodu. To je hlavní,“ řekl k situaci chatař.

Zajistěte si chaty a chalupy ještě před zimou

„Vždycky říkám – uvažujte jako ten zloděj, protože zloději většinou vcházejí do objektu okny, dveřmi, takže musíte právě tyto vstupy zajistit patřičnými mřížemi, řetízky a podobně,“ uvedla policejní preventistka Lucie Galiová. Policisté apelují na chataře, aby před nadcházející zimou své chalupy zajistili. Podle nich se do ochrany rozhodně vyplatí investovat. „Určitě použití kamerových systémů, také možnost zapojení na pult centralizované ochrany; už veškeré bezpečnostní agentury vlastně tuto službu nabízí,“ dodala Galiová. Jedna taková kamera zřejmě zaznamenala právě i muže z Karvinska. Pokud ho někde uvidíte, zavolejte na policii, nebo se ozvěte na naši Krimi linku.

Tagy: