Zmírnit valorizaci důchodů dává smysl, řekl ekonom. Stále porostou rychleji než většina dávek

Ekonomové Petr Bartoň a Petr Janský v pořadu 360° na CNN Prima NEWS

360° 18.7.2023

Vláda jde správnou cestou, když chce zpomalit valorizaci důchodu. Ty v posledních pěti letech výrazně vzrostly, a i přestože bychom to důchodcům všichni přáli, vzhledem k omezeným zdrojům je potřeba jejich nárůst zmírnit, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS ekonom Petr Bartoň. Kdyby navíc k utahování parametrů důchodového systému vláda nepřistoupila, budeme na tom výrazně hůř, připomněl ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Janský.

„Doteď platilo, že se zvyšují důchody o celou míru inflace a navíc o růst reálných mezd z poloviny,“ sdělil Bartoň a dodal že vláda v současné chvíli provádí relativně malou kosmetickou změnu – stále tam zůstává celá inflace a místo jedné poloviny reálných mezd to bude jedna třetina.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus: Vláda s balíčkem laxně proflákala rok a půl. Fialův boj s inflací? Legrační

To podle ekonoma však neznamená, že by důchody přestávaly růst. Právě naopak: „Důchody porostou výrazně více než naprostá většina sociálních dávek nebo všemožných dalších ukazatelů, které bychom s tím mohli porovnat. Důchodci tedy budou více chráněni před inflací,“ zdůraznil Bartoň.

Vysvětlil také, že pocit nespravedlnosti, který mohou důchodci pociťovat, není opodstatněný, neboť to byla minulá vláda, kdo pár let před covidem „nespravedlivě zvýšil“ důchody na polovinu mezd. „A parametry se tím pádem pouze vracejí tam, kde do té doby byly,“ upřesnil.

„Kromě valorizace vláda navrhuje i další úpravy parametrů důchodového systému, což jsou věci, které vedou k dlouhodobě udržitelným veřejným financím,“ poznamenal člen NERV Janský. Důchodové reformy nás podle něj čekají i v dalších letech, ale kdyby k utahování opasků vláda nepřistoupila už nyní, tak na tom budeme výrazně hůř. „Jsem tomu rád a jsem také hrdý na to, že k tomu můžu částečně přispívat,“ doplnil.

Celý rozhovor, ve kterém ekonomové zhodnotili kroky vlády, schopnost dodržení schodku pod plánovanou částkou či přínos dotací, si můžete poslechnout ve videu výše.

Tagy:
politika Petr Bartoň důchodový systém 360° ekonomika konsolidační balíček Petr Janský