Stát s důchody myslí i na mladší generace. Životní úroveň seniorům klesat nebude, slibuje Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-SL) v pořadu K věci na CNN Prima NEWS.

K věci 18.7.2023

Udržení životní úrovně důchodců garantují dva klíčové faktory, kterými jsou valorizace o inflaci a o jednu třetinu reálných mezd ve společnosti. V pořadu K věci na CNN Prima NEWS to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Nový balíček důchodových změn má podle něj vyslat signál, že stát počítá i s mladšími generacemi.

Již téměř 30 let podporuje Česká republika penzijní spoření, které je podle Jurečky potřeba vnímat jako další zdroj příjmů doplňující starobní důchod. „Životní úroveň klesat nebude, garantují ji dva klíčové faktory, kterými jsou valorizace o inflaci a o třetinu růstu reálných mezd ve společnosti,“ řekl ministr s tím, že výše důchodů se bude adekvátně navyšovat oproti inflačnímu růstu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Klaus o postojích k válce: Pekarová je zaprodaná. Hvězda ruské propagandy, kontruje politička

Důchodová reforma by se měla podle Jurečky spustit 1. ledna roku 2025. „Ideální čas byl před 15 až 20 lety. O reformě se mezi politiky mluví od roku 1996. Nikdo však od té doby nic neudělal,“ uvedl a upozornil, že je to až on, kdo takovou změnu realizuje. Pokusy o změny důchodového systému z doby vládní koalice pod vedením Petra Nečase (ODS) označil Jurečka za chybné a je rád, že se jako člen vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) podílel na jejich zrušení.

Společnost potřebuje solidaritu

Změny Nečasovy vlády podle něj vysílaly do společnosti chybný vzkaz. „Je lepší, když nebudete investovat do výchovy a vzdělání dětí a budoucí generace, ale místo toho si budete investovat do vašeho individuálního spoření,“ popsal, jak dané změny vnímal. Je přesvědčený, že společnost podle něj potřebuje průběžný systém a mezigenerační solidaritu.

Nejen proto se Jurečka dle svých slov snaží předat společnosti poselství, které zní: „Stát s generací dnešních čtyřicátníků a mladších počítá. Reformou chce zajistit, aby důstojné důchody potkaly i tyto lidi,“ řekl ministr. Zdůraznil i faktor podpory za výchovu dětí, jež byl podle něj řadu let opomíjen. „Nyní poprvé, díky naší důchodové reformě, bude oceněn i jiný faktor, než pouze ten, který zohledňuje, jak dlouho pracujete a vyděláváte,“ uzavřel v návaznosti na příspěvky za vychované děti.

Tagy:
Marian Jurečka politika KDU-ČSL důchodová reforma Česko Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky starobní důchod