Stát si chce posvítit na dodavatele energií. Zneužívají situace, tvrdí ekonom

Domácí elektroměr (ilustrační foto)

Stát si chce posvítit na dodavatele energií

Stát si chce posvítit na dodavatele energií. Někteří podle ekonomů neúměrně zdražují a snaží se zneužít zastropovaných cen. Počítají totiž s tím, že rozdíl mezi stanoveným stropem a cenou energií jim doplatí stát. Ministerstvo průmyslu proto chystá vyhlášku, která takové snahy zatrhne. Dojít může i na kontroly podobné těm, které zažili pumpaři.

Dvakrát vyšší zálohy za energie, než je její starobní důchod. Takový šok zažila důchodkyně, když dostala nový rozpis záloh. „Přes 23 tisíc za plyn a čtyři tisíce za elektriku, a důchod mám přes 17 tisíc,“ popsala svou aktuální situaci Marie Lišková.

Paní Lišková si rychle sehnala nového dodavatele. Jenže prý nejde o ojedinělý případ. Neúměrně se prý zdražuje u více obchodníků. Podle Štěpána Křečka, hlavního ekonoma obchodníka s cennými papíry BH Securities, nejsou úmysly distribučních firem vždy ty nejčestnější. „Někteří dodavatelé zneužívají situace,“ komentoval expert.

Ministerstvo průmyslu nyní chystá pravidla, podle kterých bude cenové stropy obchodníkům kompenzovat a už teď je jasné, že neproplatí všechno. Mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Marek Vošahlík říká, že kompenzovány budou pouze oprávněné náklady.

„Těch kontrolních mechanismů je plánováno vícero. Jde o to, že se bude kontrolovat, za kolik dodavatelé nakupují, aby tam nebyl velký rozdíl, za kolik oni nakupují a za kolik dál prodávají,“ vysvětluje Křeček.

Dodavatelé odmítají, že by zdražovali víc, než by museli. „Jakákoli úvaha, že někdo zvyšuje ceny, aby vydělal více než si zaslouží, je nesmyslná, protože stejně jako je známo, že vláda bude kompenzovat zastropování cen, tak je známo, že si zisky energetických firem zase zpátky vezme formou mimořádné daně,“ napsal na dotaz redakci CNN Prima NEWS mediální zástupce distribuční společnosti LAMA energy Andrej Čírtek.

Za kompenzace obchodníkům má stát připraveno 130 miliard korun. Jakým způsobem bude stát obchodníky kontrolovat by mělo být jasné v listopadu.

Tagy:
krize energie ceny chudoba energetika BH Securities Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky